Obama ponúkol nové partnerstvo USA s Latinskou Amerikou

NETKY.SK • 22 Marec 2011, 08:03 • 2 min
Obama ponúkol nové partnerstvo USA s Latinskou Amerikou

Obama ponúkol nové partnerstvo USA s Latinskou Amerikou

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama v pondelok vyzval na "novú éru v partnerstve" s Latinskou Amerikou, hoci pripustil, že v minulosti bolo niekedy poznačené problémami medzi Washingtonom a jeho regionálnymi susedmi.
      Obamovou misiou na ceste po Latinskej Amerike je znovu presadiť vplyv Washingtonu južne od hraníc USA, ale jeho úlohu zatienili pochybnosti o role Spojených štátov v neľútostných náletoch na Líbyu.
      Obama po víkendovej návšteve Brazílie - latinskoamerickej veľmoci a tamojšieho "hnacieho motora" - predstavil víziu hlbších obchodných, investičných a politických vzťahov s ekonomicky dynamickým regiónom, kde USA čelia silnejúcej konkurencii zo strany Číny.
      "Žiaden región nemá užšie vzťahy ako Spojené štáty a Latinská Amerika," povedal Obama novinárom po pondelkovom stretnutí s čilským prezidentom Sebastiánom Piňerom v hlavnom meste Santiago.
      Nedošlo však k predloženiu žiadnych veľkých iniciatív a Obamovu návštevu zatienili nálety proti líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu.
      Prezident USA v hlavnom prejave o Latinskej Amerike pochválil prechod Čile a ďalších latinskoamerických krajín z vojenských diktatúr na stabilné demokracie a vyzdvihol ich ako vzor pre arabské štáty, ktoré sa zmietajú v ľudových povstaniach proti autokratickým vládam.
      "Nie sú vyššie postavení partneri a nižšie postavení partneri. Sú len rovnocenní partneri," povedal Obama o vzťahu USA a Latinskej Ameriky. Dodal ešte, že v nesení zodpovednosti neexistuje "dvojsmerná" ulica.
      Šéf Bieleho domu pripustil, že občas boli vzťahy "ťažké a plné úskalí", ale je dôležité poučiť sa z minulosti a "neuviaznuť v nej".
      USA často v 20. storočí vnucovali svoju vôľu Latinskej Amerike a počas studenej vojny podporovali celú sériu pravicových diktatúr proti marxistickým povstalcom alebo ľavicovým skupinám. K takýmto diktatúram patrila aj tá v Čile pod vedením generála Augusta Pinocheta.
      Obama pochválil úspešný ekonomický "príbeh" Čile a prisľúbil spoluprácu USA pri vyšetrovaní zločinov proti ľudskosti za čias vojenskej vlády. Vyhol sa však otázke, či sa ospravedlní za to, že USA podporili v roku 1973 prevrat, vďaka ktorému sa v Čile Pinochet dostal k moci.
      Americký prezident síce vyzdvihol úspechy Latinskej Ameriky, ale dodal, niektoré lídri v tomto regióne sa stále držia "skrachovaných ideológií" a vyzval Kubu s komunistickou vládou, aby dodržiavala ľudské práva.
      Obama je v Latinskej Amerike obľúbený, ale medzi tamojšími lídrami prevláda pocit, že vzťahy zanedbáva kvôli domácim problémom a zahraničným vojnám. Medzitým sa podarilo Číne presadiť svoj vplyv v regióne, kam rýchlo expanduje a investuje.
      Piňera podporil Obamu v jeho výzve na nové partnerstvo, ale pripomenul, že Panama a Kolumbia stále čakajú na dlho sľubované dohody o voľnom obchode s USA.
      Obama dnes odletí do Salvádoru, kde v stredu ukončí svoju cestu po Latinskej Amerike.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies