Obama pokračuje v konzultáciách o Sýrii, opäť hovoril s Cameronom

NETKY.SK • 28 August 2013, 06:25 • 2 min
Obama pokračuje v konzultáciách o Sýrii, opäť hovoril s Cameronom

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama sa v noci nadnes opäť telefonicky spojil s britským premiérom Davidom Cameronom a diskutoval s ním o situácii súvisiacej s najnovším vývojom v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom Biely dom, ktorý spresnil, že ide o súčasť série konzultácií o možných reakciách na nedávny chemický útok sýrskej armády na civilistov. Od minulej stredy, keď k útoku došlo, Obama a vysokopostavení členovia jeho administratívy absolvovali najmenej 88 telefonátov so zahraničnými politikmi, spresnil dnes Biely dom.

Biely dom v utorok večer uviedol, že Obama zvažuje možnosti, ako zareagovať na použitie chemických zbraní sýrskym režimom. Reakcia však pritom nemusí byť len vojenská. Hovorca Bieleho domu Jay Carney informoval, že rozhodnutie ohľadne Sýrie ešte nepadlo, ale Obama sa radí so spojeneckými krajinami aj s americkým Kongresom. Diskusie sa nezameriavajú na to, či boli použité chemické zbrane, ale na to, aká reakcia bude primeraná. Viceprezident USA Joe Biden v noci nadnes vyhlásil, že sýrska vláda jednoznačne je za chemickým útokom proti civilistom a musí za tento "ohavný čin" niesť zodpovednosť. Carney tiež zdôraznil, že niet pochybností, že chemické zbrane použila sýrska vláda. Tento týždeň predloží americká vláda verejnosti správu, ktorú o použití chemických zbraní v Sýrii vypracovali tajné služby.

Podľa Bieleho domu Obama pripravuje právny argument na podniknutie vojenskej reakcie po použití chemických zbraní proti civilistom, ale akákoľvek akcia proti sýrskemu režimu nebude zameraná na zosadenie prezidenta Bašára Asada, ani na zmenu režimu. Carney vysvetlil, že OSN a 188 ďalších štátov sú signatármi konvencie o chemických zbraniach, ktorá zakazuje použitie takýchto zbraní. Tieto štáty žiadajú, aby boli medzinárodné normy dodržiavané. Expertom OSN snažiacim sa zistiť, čo presne sa stalo v stredu pri útoku na damaskom predmestí, sýrske úrady v pondelok konečne umožnili prekročiť frontovú líniu a navštíviť ľudí, čo ho prežili - na expertov dokonca strieľali na území pod kontrolou vlády. Druhú návštevu odložili inšpektori na dnes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies