Obama podpísal zákon zakazujúci vyslancovi Iránu pri OSN vstup

NETKY.SK • 19 Apríl 2014, 11:21 • 2 min
Obama podpísal zákon zakazujúci vyslancovi Iránu pri OSN vstup

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama podpísal v piatok zákon, ktorým môže zakázať navrhovanému iránskemu vyslancovi pri OSN Hamídovi Abútálebího vstup na územie USA.

slovakia

left justify in out

Nová legislatíva, ktorú už schválili obe komory amerického Kongresu, zakazuje vstup do USA tým predstaviteľom OSN, ktorí sa podieľali na špionáži alebo teroristických aktivitách a stále predstavujú hrozbu pre Spojené štáty. Abútálebí sa mal v roku 1979 podieľať na zadržiavaní 52 zamestnancov amerického veľvyslanectva v Teheráne, ktorého budovu s použitím násilia v roku 1979 obsadila skupina študentov. Irán Washington obvinil, že porušil jeho suverénne právo slobodne navrhnúť svojho vyslanca do OSN. Teherán tvrdí, že dlhoročný diplomat bol počas obsadenia ambasády len tlmočníkom.

 

Iránski študenti 4. novembra 1979 zajali 52 diplomatov USA a zadržiavali ich 444 dní. Udalosť sa stala len niekoľko mesiacov po islamskej revolúcii, ktorá zvrhla Američanmi podporovaného šacha, a pravdepodobne prispela k prehre Jimmyho Cartera v prezidentských voľbách roku 1980. Niekdajšia budova americkej ambasády popísaná protiamerickými heslami dnes slúži ako výcvikové a vzdelávacie centrum kontrolované iránskymi elitnými revolučnými gardami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona