Obama podpísal zákon sprísňujúci sankcie voči Rusku, ostanú ešte neaktívne

NETKY.SK • 18 December 2014, 21:50 • 2 min
Obama podpísal zákon sprísňujúci sankcie voči Rusku, ostanú ešte neaktívne

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama podpísal dnes zákon zavádzajúci nové sankcie voči Rusku pre jeho aktivity na Ukrajine a poskytujúci vojenskú pomoc Kyjevu. Americký líder však využil svoju právomoc a nové ekonomické sankcie voči Rusku bezprostredne do platnosti neuviedol. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na informácie od Bieleho domu.

slovakia

left justify in out

"Moja vláda bude pokračovať v úzkej spolupráci so spojencami a partnermi v Európe a medzinárodne, aby sme reagovali na vývoj na Ukrajine a pokračovali v prehodnocovaní a upravovaní našich sankcií ako odpovede na aktivity Ruska," uviedol Obama prostredníctvom tlačového vyhlásenia.

 

"Stále sme pripravení postupne zmierňovať sankcie, ak Rusko podnikne správne kroky," dodal šéf Bieleho domu.

 

Právna norma nazvaná zákon o podpore slobody na Ukrajine na žiadosť Bieleho domu nestanovuje nové sankcie ako povinné a poskytuje Obamovi možnosť rozhodnúť, čo bude aktuálne v platnosti. Obama má tak možnosť zriecť sa sankcií v prípade, že určí, že sa tak deje v záujme národnej bezpečnosti.

 

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest sa začiatkom tohto týždňa vyjadroval v zmysle, že Obama pravdepodobne podpíše novú legislatívu schvaľujúcu sprísnenie sankcií. Obama však podľa neho mal stále pochybnosti o tom, či je opatrenie v súlade s jeho taktikou schváliť sankcie v tandeme s Európskou úniou.

 

Americký Senát i Snemovňa reprezentantov minulý týždeň jednohlasne prijali návrh zákona o podpore slobody na Ukrajine, ktorý však ešte musel podpísať prezident Obama, aby nadobudol platnosť.

 

Nový zákon umožňuje uvalenie ďalších sankcií na ruské zbrojárske firmy i investorov do technicky najmodernejších ropných projektov. Zákon tiež počíta s poskytnutím vojenskej podpory pre ukrajinskú vládu v Kyjeve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona