Obama podpísal zákon o nových sankciách voči Bielorusku

NETKY.SK • 5 Január 2012, 10:30 • 2 min
Obama podpísal zákon o nových sankciách voči Bielorusku

Obama podpísal zákon o nových sankciách voči Bielorusku

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama podpísal zákon, ktorý zavádza nové sankcie voči Bielorusku za porušovanie ľudských práv a demokratických slobôd. Oznámil to v utorok hovorca Bieleho domu Jay Carney. 
Legislatíva, schválená v polovici decembra 2011 americkým Senátom rozširuje zoznam predstaviteľov bieloruských úradov a bezpečnostných služieb, ktoré budú čeliť vízovým reštrikciám a finančným sankciám.
Zákon tiež vyzýva Medzinárodnú hokejovú federáciu (IIHF), aby "pozastavila plány na zorganizovanie medzinárodných majstrovstiev sveta v roku 2014 v Minsku, až pokým bieloruská vláda neprepustí všetkých politických väzňov". 
V texte legislatívy sa podľa agentúry RIA Novosti zdôrazňuje, že Spojené štáty sú pripravené prehodnotiť svoju politiku voči Bielorusku, ak postsovietska republika urobí preukázateľný pokrok v oblasti dodržiavania ľudských a občianskych práv. 
Bieloruská polícia zbila a zatkla stovky demonštrantov, ktorí sa pokúsili vniknúť do sídla vlády počas protestov proti sporným prezidentským voľbám z 19. decembra 2010. Mnohí opoziční aktivisti boli následne odsúdení na väzenské tresty. Vo voľbách opäť zvíťazil autoritatívny prezident Alexander Lukašenko, ktorý stojí na čele krajiny od roku 1994.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies