Obama podpísal tajný rozkaz na rozsiahlejšiu misiu v Afganistane

NETKY.SK • 22 November 2014, 10:12 • 2 min
Obama podpísal tajný rozkaz na rozsiahlejšiu misiu v Afganistane

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama podpísal tajný rozkaz na rozsiahlejšiu vojenskú misiu v Afganistane v roku 2015, než bolo pôvodne plánované, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na denník New York Times.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie podľa denníka zaisťuje priamu úlohu amerických vojakov v bojoch po dobu najmenej jedného roka. K tomuto kroku sa Obama údajne odhodlal počas schôdzky s bezpečnostnými poradcami v uplynulých týždňoch.
      

Ešte v máji Obama tvrdil, že americká armáda nebude na budúci rok plniť bojové úlohy v Afganistane. Misia pre zvyšných 9800 vojakov mala byť podľa neho obmedzená na výcvik afganských síl a hľadanie "zvyškov al-Káidy".
      

Obamov nový rozkaz podľa New York Times umožní americkým vojakom zasahovať proti Talibanu a ďalším militantným skupinám, ktoré ohrozujú jednotky USA alebo afganskú vládu. Umožní aj americké nálety na podporu afganských jednotiek, ktoré budú počas operácií proti Talibanu príležitostne sprevádzať americké sily.
      

Nemenovaný predstaviteľ americkej administratívy podľa agentúry Reuters reagoval na článok v New York Times slovami, že bojová misia sa skončí do konca tohto roka, ako to v máji oznámil Obama.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona