Obama podpísal finančnú podporu pre izraelský obranný systém Železná kupola

NETKY.SK • 5 August 2014, 06:50 • 2 min
Obama podpísal finančnú podporu pre izraelský obranný systém Železná kupola

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama podpísal v pondelok dokument o poskytnutí ďalších 225 miliónov dolárov (v prepočte vyše 167 miliónov eur) pre izraelský projekt mobilnej protiraketovej obrany Železná kupola. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tento obranný systém je veľmi účinný v prebiehajúcom konflikte medzi Izraelom a militantmi z palestínskeho hnutia Hamas, ktoré operuje v pásme Gazy. Raketová technológia umožňuje izraelskej armáde zostreliť prichádzajúce nepriateľské rakety alebo mínometné strely zacielené na husto osídlené oblasti.

 

Podľa predstaviteľov židovského štátu má daný systém úspešnosť až 90 percent. Spojené štáty v minulosti prispeli na tento projekt už stovkami miliónov dolárov. Zámerom najnovšej dotácie je posilniť vojenský kapitál Izraela.

 

Kongres schválil vyčlenenie peňazí minulý týždeň pred letnými parlamentnými prázdninami. Obama legislatívu podpísal v Oválnej pracovni Bieleho domu za účasti predstaviteľov médií.

 

"Vysielame jasný odkaz Hamasu, že jeho teroristické taktiky a snahy terorizovať izraelské obyvateľstvo nebudú úspešné," vyhlásil líder republikánov v Senáte Mitch McConnell.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona