Obama poďakoval Afgancom za schválenie bezpečnostnej zmluvy

NETKY.SK • 10 December 2014, 09:31 • 2 min
Obama poďakoval Afgancom za schválenie bezpečnostnej zmluvy

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama hovoril v utorok prostredníctvom videokonferencie s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním a s predsedom vlády Abdulláhom Abdulláhom. Podľa vyjadrenia Bieleho domu poďakoval afganským predstaviteľom za ratifikovanie bilaterálnej bezpečnostnej dohody, ktorá umožní americkým vojakom zostať v Afganistane aj po skončení tohto roku.

slovakia

left justify in out

Hovorili spolu krátko po zverejnení správy Senátu USA o krutých vyšetrovacích metódach, ktoré používali Spojené štáty počas vlády prezidenta Georgea W. Busha. Správa zahŕňa podrobnosti o výsluchoch v zariadení nazývanom COBALT, údajne ide o zariadenie CIA v Afganistane označované ako Soľná baňa.

 

Komuniké Bieleho domu o videokonferencii správu Senátu nespomína. Uvádza, že rozhovor bol zameraný na blížiace sa ukončenie Američanmi vedenej bojovej misie v Afganistane a na plánovaný výcvik afganských síl.

 

Senát amerického Kongresu dnes schválil aj návrhy prezidenta Obamu na nových veľvyslancov v Afganistane a Indii. Veľvyslancom v Afganistane bude kariérny diplomat Peter Michael McKinley, ktorý pôsobil ako veľvyslanec v Kolumbii a Peru, ako zástupca vedúceho diplomatickej misie pri EÚ v Bruseli a v súčasnosti je zástupcom veľvyslanca v Kábule.

 

McKinley sa stane veľvyslancom v čase zosilnených útokov Talibanu po celom Afganistane, vrátane hlavného mesta Kábulu. Tento mesiac končia svoju bojovú misiu v krajine vojaci USA i NATO, 13 rokov po tom, ako Američanmi vedená invázia zvrhla režim Talibanu v krajine za to, že poskytol útočisko zodpovedným za teroristické útoky z 11. septembra 2001.

 

Senát tiež schválil Obamov návrh, aby sa novým americkým veľvyslancom v Indii stal Američan indického pôvodu Richard Verma, ktorý v rokoch 2009-2011 pôsobil ako námestník ministra zahraničných vecí USA pre legislatívne záležitosti. USA považujú Indiu za svojho prirodzeného spojenca v rade otázok a za potenciálnu protiváhu čoraz asertívnejšej Číny v Ázii a majú záujem o rozšírení vzájomných vzťahov, osobitne v bezpečnostnej oblasti.

 

Agentúra Reuters dodala, že Biely dom bojoval so Senátom celý rok, aby dosiahol rýchlejšieho schválenia navrhnutých za veľvyslancov. Súčasný Senát vo funkcii končí, v januári sa ujme funkcie nový Senát, v ktorom majú republikáni väčšinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies