Obama pochvátil Mjanmarsko za reformy a upozornil ho na nedostatky

NETKY.SK • 12 November 2014, 15:14 • 2 min
Obama pochvátil Mjanmarsko za reformy a upozornil ho na nedostatky

NEPJITO - Americký prezident Barack Obama vyzdvihol reformy uskutočnené v Mjanmarsku, kam dnes pricestoval na summit Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), avšak v rozhovore, ktorý s ním dnes priniesli tamojšie noviny The Irrawaddy, zároveň upozornil aj na niektoré nedostatky.

slovakia

left justify in out

Obama pochválil Mjanmarsko za "zložité" reformy, prijaté od roku 2011, keď armáda oficiálne odovzdala moc civilnej vláde. "Dôkazom väčšej úlohy, ktorú môže vaša krajina zohrať v juhovýchodnej Ázii", je to, že teraz hostí summit ASEAN-u, citovali ho noviny.
     

Povedal, že od jeho poslednej návštevy v roku 2012 badať v krajine "istý pokrok vrátane ekonomických reforiem a vítaných politických krokov, prepustenia ďalších politických väzňov, procesu reformy ústavy a dohôd o prímerí smerujúcich k ukončeniu mnohých konfliktov, ktoré sužovali krajinu".
     

V niektorých smeroch však "pokrok nešiel tak rýchlo, ako mnohí dúfali". Upozornil, že "bývalí politickí väzni naďalej čelia obmedzeniam" a pracovníci médií sú zatýkaní. Zatknutý a nezmyselne zavraždený bol novinár Aung Kyaw Naing, podčiarkol šéf Bieleho domu.
     

Spojené štáty majú podľa jeho slov naďalej vážne obavy o humanitárnu situáciu v Jakchainskom zväzovom štáte a o prístup štátnych orgánov k etnickej skupine Rohingov a ďalším moslimským menšinám, ktoré sú vystavené diskriminácii a zneužívaniu.
     

Plánované budúcoročné všeobecné voľby v Mjanmarsku budú USA "veľmi pozorne" sledovať, citovala Obamu agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies