Obama po volebnom víťazstve telefonoval svetovým lídrom

NETKY.SK • 9 November 2012, 07:46 • 2 min
Obama po volebnom víťazstve telefonoval svetovým lídrom

Obama po volebnom víťazstve telefonoval svetovým lídrom - Politika Americký prezident Barack Obama dnes počas prvého pracovného dňa po svojom opätovnom zvolení telefonoval svetovým lídrom, aby im poďakoval za gratulácie a vyjadril želanie pokračovať v úzk

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama dnes počas prvého pracovného dňa po svojom opätovnom zvolení telefonoval svetovým lídrom, aby im poďakoval za gratulácie a vyjadril želanie pokračovať v úzkej spolupráci.

Obama hovoril okrem iných s britským premiérom Davidom Cameronom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom či egyptským prezidentom Muhammadom Mursím. Celkovo uskutočnil 13 telefonátov, oznámil Biely dom.

Potvrdil tiež, že tento mesiac znovuzvolený prezident pocestuje do juhovýchodnej Ázie. Obama ako vôbec prvý šéf Bieleho domu navštívi Mjanmarsko a Kambodžu, na programe jeho cesty od 17. do 20. novembra je tiež Thajsko.

Návšteva Mjanmarska bude ďalšou známkou podpory USA pre demokratické reformy v kedysi izolovanej krajine, v ktorej päť desaťročí vládol vojenský režim. Obama sa stretne s prezidentom Theinom Seinom a opozičnou vodkyňou Aun Schan Su Ťij, lauteátkou Nobelovej ceny za mier.

Netanjahu telefonoval Obamovi a prisľúbil spoluprácu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa vo štvrtok telefonicky rozprával s prezidentom USA Barackom Obamom a zablahoželal mu k znovuzvoleniu. Urobil tak po tom, čo kritici obvinili Netanjahua z podporovania Mitta Romneyho a z ohrozovania vzťahov židovského štátu s Washingtonom.

Po Obamovom znovuzvolení v utorok 6. novembra niektorí Netanjahuovi odporcovia obvinili pravicového lídra, že podporoval v americkej volebnej kampani nesprávneho muža. Oponenti pritom dúfajú, že Netanjahua porazia v predčasných parlamentných voľbách, naplánovaných v Izraeli na 22. januára.

Netanjahu však popiera, že by počas americkej prezidentskej predvolebnej kampane prejavil, koho z oboch kandidátov uprednostňuje. Premiér Netanjahu povedal Obamovi v telefonáte, že jeho znovuzvolenie "je hlasom dôvery v jeho vodcovstvo". Informoval o tom vo štvrtok vo vyhlásení úrad izraelského predsedu vlády.

Benjamin Natanjahu ďalej Obamovi povedal, že sa "teší na pokračovanie spolupráce s prezidentom pri riešení veľkých výziev, ktorým čelia Spojené štáty a Izrael, a pri presadzovaní mieru a bezpečnosti v našom regióne".

Izraelský líder uviedol vo štvrtok už skôr v prejave, že niektorí jeho kritici sa "snažia vyvolať konflikt medzi nami a Spojenými štátmi" tvrdením, že prejavil podporu republikánskemu prezidentskému kandidátovi Romneymu.

"Toto sa im nepodarí," vyhlásil Netanjahu. Jeho vyjadrenia boli zrejme namierené najmä proti Ehudovi Olmertovi, bývalému premiérovi, ktorý zvažuje kandidatúru v nadchádzajúcich voľbách. Podľa prieskumov verejnej mienky ich vyhrá Netanjahu.

"Spojenectvo so Spojenými štátmi je pevné," zdôraznil Netanjahu v prejave.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies