Obama po útoku v Nice nariadil, aby boli vlajky spustené na pol žrde

NETKY.SK • 16 Júl 2016, 06:34 • 2 min
Obama po útoku v Nice nariadil, aby boli vlajky spustené na pol žrde

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama dnes nariadil, aby nasledujúce štyri dni boli na pol žrde spustené vlajky v amerických vládnych zariadeniach, vrátane veľvyslanectiev a konzulátov v zahraničí, a to na pamiatku obetí útoku vo francúzskom Nice. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obama nariadil, aby vlajky zostali spustené až do západu slnka v utorok 19. júla.

 

Americký líder vydal už vo štvrtok večer vyhlásenie odsudzujúce útok v Nice, pri ktorom bolo zabitých najmenej 84 ľudí a ďalších vyše 200 osôb utrpelo zranenia. Obama bude podľa očakávania o útoku rozprávať aj na dnešnej recepcii pre zahraničných diplomatov v Bielom dome.

 

Zatelefonoval tiež francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi a vyjadril mu sústrasť v mene amerického ľudu.

 

x x x

 

Tallinn (TASR) - Estónske ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že pri útoku veľkým nákladným autom vo francúzskom meste Nice utrpeli zranenia celkovo traja estónski občania. Ministerstvo však neuviedlo totožnosť ranených a neposkytlo ani žiadne ďalšie podrobnosti.

 

Sto Estóncov, ktorí sa v čase útoku nachádzali v regióne, je v poriadku a v bezpečí, dodali predstavitelia ministerstva.

 

x x x

 

Bejrút - Libanonské militantné hnutie Hizballáh dnes odsúdilo útok nákladným vozidlom vo francúzskom Nice, pri ktorom zahynulo najmenej 84 ľudí.

 

Hizballáh vo vyhlásení napísal, že súčasná vlna terorizmu vo svete "nerozlišuje medzi starými a mladými, belochmi a černochmi a nie je namierená proti konkrétnemu náboženstvu či rase".

 

Hnutie uviedlo, že to, "čoho sú západné krajiny svedkom, je podobné "terorizmu, aký my zažívame v našom regióne a aký zabíja našich ľudí".

 

x x x

 

Paríž - V rôznych častiach Francúzska sú po útoku v Nice naplánované večerné modlitby a tiché demonštrácie. Prítomní na nich budú smútiť nad množstvom ľudí, ktorí prišli o život, a vyjadria odpor proti vodičovi, ktorý zabíjal.

Starostka mesta Avignon Cécile Hellová zvolala na dnes večer veľké zhromaždenie pred radnicou, ale menšie stretnutia a vigílie sú plánované v tento deň a cez víkend aj v mestách ako Poitiers, Creusot alebo Pau.

 

Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil trojdňový štátny smútok na pamiatku obetí útoku a začína sa v sobotu. Vlajky boli na pol žrde dnes spustené v Paríži a v Nice, kam Hollande a ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová prileteli na návštevu ranených v Pasteurovej nemocnici.

 

x x x

 

Nice - Keďže niektorí ľudia po útoku vo francúzskom Nice stále pátrajú po správach o svojich blízkych, stránka na Facebooku nazvaná "SOS Nice" sa rýchlo zapĺňa odkazmi od príbuzných, ktorí dúfajú, že sa znovu stretnú s nezvestnými členmi rodiny.

 

Na stránke rýchlo pribúdajú fotografie, výzvy a - v niektorých prípadoch - dobré správy.

Deväťročný chlapec a jeho rodina "sa nakoniec našli!", hlási jeden z novších odkazov nad fotografiou dieťaťa, ktoré sedí pred narodeninovou tortou.

 

"Nájdených je čoraz viac ľudí a to všetko vďaka vám!" píše sa v jednom odkaze.

 

"Žiadne správy od Claire, ktorá sa bola pozrieť na ohňostroj," uvádza sa v inom odkaze. "Má 18 rokov. Ak ste ju našli alebo máte informácie, skontaktujte sa s nami, prosím. Vďaka za čo najväčšie šírenie odkazu."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies