Obama oznámil útoky proti IS v Sýrii a pomoc povstalcom

NETKY.SK • 11 September 2014, 07:35 • 2 min
Obama oznámil útoky proti IS v Sýrii a pomoc povstalcom

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v stredajšom očakávanom prejave oznámil rozšírenie leteckých útokov na islamských radikálov z organizácie Islamský štát (IS) v Iraku a najnovšie aj na území Sýrie.

slovakia

left justify in out

Obama v predvečer trinásteho výročia útokov na New York a Washington deklaroval tvrdý postup v záujme definitívneho zničenia náboženských radikálov, ktorých označoval ako ISIL. Zároveň ohlásil zámer vyčleniť finančné zdroje na vyzbrojenie a výcvik sýrskej opozície ako "najlepšej protiváhy voči extrémistom ako je ISIL". Do Iraku by zároveň podľa jeho slov malo zamieriť ďalších takmer 500 amerických vojenských poradcov s úlohou pomôcť irackým ozbrojeným silám. Šéf Bieleho domu okrem iného označil USA za "konštantu v neistom svete", ktorá má kapacitu zmobilizovať svet proti teroristom, proti "ruskej agresii či podporiť právo ukrajinského ľudu na určenie vlastného osudu". V tejto súvislosti poukázal na bezkonkurenčné americké technológie.

 

"Znamená to, že nebudem váhať podniknúť akciu voči ISIL v Sýrii a taktiež v Iraku. Toto je kľúčovým princípom môjho prezidentovania: ak ohrozujete Amerike, bezpečné útočisko nenájdete. Bude však trvať, kým vykoreníme rakovinu akou je ISIL," povedal Obama, ktorý potvrdil zistenia amerických tajných služieb hovoriacich o tisíckach cudzincoch vrátane Európanov a Američanov bojujúcich na strane extrémistov. Obama nezabudol ani agitovať pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami. "Amerika je dnes v lepšej pozície zhostiť sa svojej budúcnosti ako akákoľvek iná krajina na Zemi," uviedol šéf Bieleho domu, na ktorého čelo sa postavil v roku 2009.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies