Obama označil vládu Bašára Asada za zodpovednú za chemické útoky

NETKY.SK • 11 September 2013, 10:17 • 2 min
Obama označil vládu Bašára Asada za zodpovednú za chemické útoky

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama počas svojho dnešného prejavu uviedol, že nikto nepochybuje o použití chemických zbraní v Sýrii, čo je podľa neho porušením medzinárodného práva. Prezident ďalej povedal, že drvivá väčšina svetového spoločenstva považuje použitie chemických zbraní za neprípustné. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

Obama zároveň označil vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada za zodpovednú za tieto útoky. Zdôraznil, že ak Spojené štáty nezasiahnu v tejto veci, "ostatní tyrani" budú považovať použitie chemických zbraní za normálne. Podotkol pritom, že nečinnosť sveta by mohla v tomto ohľade povzbudiť Irán. Cieľom zamýšľaného vojenského zásahu by bolo zabrániť Asadovi v ďalších podobných útokoch, dodal.

Prezident vo svojom prejave priznal, že po skúsenostiach v Iraku a Afganistane sa zámer vojenskej operácie v Sýrii nestretáva s podporou americkej verejnosti. Ak by k zásahu došlo, neboli by doň zapojené pozemné jednotky, neuskutočnila by sa zdĺhavá vzdušná kampaň a nešlo by ani o časovo neohraničenú operáciu. Aj obmedzený útok by však bol pre Asada jasným varovaním, konštatoval Obama.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies