Obama označil slobodu za najvýznamnejšie z požehnaní, ktorým sa tešia v USA

NETKY.SK • 15 December 2016, 12:14 • 2 min
Obama označil slobodu za najvýznamnejšie z požehnaní, ktorým sa tešia v USA

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama usporiadal v stredu v Bielom dome svoju poslednú oslavu židovského sviatku chanuka. Vo svojom prejave spomenul právo na náboženskú slobodu a ani raz priamo nespomenul svojho nástupcu vo funkcii Donalda Trumpa, ktorého väčšina amerických židov v nedávnych voľbách nepodporila.

slovakia

left justify in out

Naznačili to už výsledky tzv. exit polls, ktoré si v deň volieb - 8. novembra - robil denník The New York Times. Vyplynulo z nich, že 71 percent amerických židov odovzdalo hlas Trumpovej protikandidátke z tábora demokratov Hillary Clintonovej. Židovská komunita v USA Trumpa kritizovala najmä za jeho návrh vydať pre moslimov z cudziny dočasný zákaz na ich vstup na územie USA.

 

Obama v noci nadnes vo svojich prejavoch na dvoch obradoch zapaľovania chanukových sviec nespomenul svojho nástupcu v prezidentskej funkcii, ale pripomenul, že "prvá kapitola chanukového príbehu bola napísaná pred 22 storočiami, keď vládcovia židom zakázali náboženské obrady a trestali ich, ak sa opovážili vyznávať svoju vieru".

 

"Preto dnes nielen zapaľujeme chanukovú sviečku, ale sa k tomu aj hrdo hlásime," uviedol Obama. "Každý v Amerike musí chápať podstatu tejto tradície, hrdo vyznávať svoje náboženstvo, nech je akékoľvek, brániť právo iných konať rovnako," zdôraznil Obama. Chanuka podľa Obamu pripomína, že "sloboda je najvýznamnejšie z požehnaní", ktorým sa tešia v USA.

 

Americký prezident podľa spravodajského portálu Ynetnews uviedol, že príbeh spojený s chanukou je svedectvom o tom, že aj malá skupina dokáže veľké veci a môže prejsť ďalekú cestu - tak ako "malé množstvo oleja môže živiť plameň nad očakávanie dlho".

 

Hosťami Bieleho domu boli príbuzní filozofa Elieho Wiesela, ktorý prežil koncentračný tábor a s Obamom sa často stretával, ako aj časť príbuzných bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa, ktorý zomrel v septembri.

Slávnosť v Bielom dome sa konala v predstihu. Samotná chanuka sa tento rok začína 24. decembra a bude trvať do 1. januára.

 

Židovský sviatok chanuka, sviatok svetiel, je spomienkou na znovuzasvätenie Jeruzalemského chrámu. Chanuka pripomína historické udalosti spojené s úspešným povstaním Makabejcov proti gréckej nadvláde pred vyše 2000 rokmi. Na ich pamiatku v židovských rodinách a v synagógach zapaľujú počas ôsmich dní postupne každý deň o jednu sviečku viac. Chanukové sviečky sa zapaľujú len po súmraku. Cieľom je, aby osvetlili temnotu sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies