Obama označil IS za rakovinový nádor, Cameron je vraždou novinára zhrozený

NETKY.SK • 21 August 2014, 08:04 • 2 min
Obama označil IS za rakovinový nádor, Cameron je vraždou novinára zhrozený

EDGARTOWN - Americký prezident Barack Obama odsúdil dnes militantov z organizácie Islamský štát (IS), ktorí surovo popravili amerického novinára. Nazval ich "rakovinovým nádorom" a ich ideológia je podľa neho úpadková.

slovakia

left justify in out

"Celý svet je brutálnou vraždou Jamesa Foleyho zhrozený," uviedol Obama podľa agentúry AP deň po tom, ako militanti z IS zverejnili videonahrávku, na ktorej jeden z členov tejto organizácie odrezal Foleymu hlavu. "Nijaký spravodlivý boh by to, čo urobil IS, neschválil, ich ideológia je úpadková. Foleyho smrť oplakáva celá Amerika a modlí sa za všetkých ostatných Američanov, ktorí nemôžu byť so svojimi rodinami," uviedol ďalej Obama, ktorý pred novinárov predstúpil vo svojom dovolenkovom sídle na ostrove Martha's Vinyard.
      

Sunnitskí militanti z IS, ktorí od júna dobyli rozľahlé územia na severe Iraku, chceli zverejnením videozáznamu Foleyho popravy varovať Washington, aby zastavil letecké útoky v Iraku. Podľa Obamových slov však budú Spojené štáty aj naďalej robiť všetko, "čo robiť musia, aby chránili svojich občanov".
      

V podobnom duchu sa k Foleyho vražde vyjadril aj britský premiér David Cameron, ktorý podľa agentúry Reuters povedal, že džihádista na videozázname je pravdepodobne britský občan, ale jeho totožnosť zatiaľ nie je známa. "Tú osobu na videu sme zatiaľ neidentifikovali, ale podľa toho, čo sme videli, je čoraz pravdepodobnejšie, že ide o britského občana. A to je nesmierne šokujúce," povedal novinárom britský premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona