Obama otvorí v New Yorku múzem obetiam 11. septembra

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 11:32 • 2 min
Obama otvorí v New Yorku múzem obetiam 11. septembra

NEW YORK - Americký prezident Barack Obama dnes za účasti príbuzných obetí, záchranárov a tých, ktorí prežili útoky na Svetové obchodné centrum (WTC) slávnostne otvorí v New Yorku múzeum obetiam 11. septembra. Pre verejnosť bude národné múzeum k dispozícii až od 21. mája, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Múzeum na Ground Zero prináša udalosti z 11. septembra 2001 prostredníctvom hrôzostrašných a srdcervúcich scén, vrátane videozáznamov z pádu "dvojičiek" a ľudí, ktorí skákali z okien. Sú tam však aj symboly heroizmu - počnúc poškodenými hasičskými autami až po náramkové hodinky jedného z pasažierov lietadla, ktorý sa snažil zastaviť únoscov.

 

"Neodídete z tohto múzea bez pocitu, že chápete príslušnosť k ľudskému rodu hlbším spôsobom," povedal v stredu šéf múzea Joe Daniels. Vo vyhlásení zdôraznil, že boli nemilosrdne napadnutí nevinní ľudia. Múzeum a pamätný park povyše, ktorý otvorili v roku 2011, boli postavené za 700 miliónov dolárov (vyše 510 miliónov eur). Išlo o príspevky darcov a peniaze z daní.

 

Prácu na múzeu poznamenali problémy pri výstavbe, handrkovanie sa o financie i diskusia o obsahu a vhodnom spôsobe, ako si uctiť obete. Predstavitelia pamätníka ho však považujú za monument zjednotenia a odolnosti národa.

 

Podľa Obamu je potrebné pamätať si tieto udalosti: prezident si uvedomuje "silu spomienky" v dejinách národa, a tiež potrebu žiaľu i obnovy, povedal v stredu hovorca Bieleho domu Jay Carney.

 

Bývalý americký prezident George W. Bush vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že múzeum pomôže zabezpečiť, aby si americký národ pamätal ponaučenie z 11. septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies