Obama oslavuje 50. narodeniny

NETKY.SK • 5 August 2011, 09:42 • 2 min
Obama oslavuje 50. narodeniny

Obama oslavuje 50. narodeniny - Politika Americký prezident Barack Obama sa dnes dožíva 50 rokov - dostal možnosť oslavovať narodeniny po stresujúcom týždni škriepnych diskusií o dlhovom strope USA a hlasovaní v Kongrese.

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama sa dnes dožíva 50 rokov - dostal možnosť oslavovať narodeniny po stresujúcom týždni škriepnych diskusií o dlhovom strope USA a hlasovaní v Kongrese.
      Do Bieleho domu už začali prúdiť blahoželania, medzi prvými gratulantmi bol v stredu ruský prezident Dmitrij Medvedev. Predpokladá sa, že Obama oslávi "päťdesiatku" v súkromí.
      V Obamovom domovskom meste Chicago sa oslavy začali benefičnou akciou v stredu večer, keď speváčka a herečka Jennifer Hudsonová - ktorá je takisto z Chicaga - pre približne 2400 divákov zaspievala aj Happy Birthday Mr President.
      Fanúšikov vyšiel koncert približne po 50 dolárov (vyše 35 eur). Bohatí sponzori však za večeru s Obamom zaplatili 35.800 dolárov (25.160 eur).
      Obama už o dovŕšení päťdesiatky žartoval. Povedal, že keď sa ráno zobudí, dostane e-mail od skupiny AARP (organizácia podporujúca ľudí po päťdesiatke). Požiadajú ho, aby zavolal prezidentovi Obamovi kvôli ochrane zdravotného poistenia pre starších ľudí (Medicare).
      Obamu inaugurovali za 44. prezidenta Spojených štátov amerických 20. januára 2009. Stal sa prvým americkým prezidentom afroamerického pôvodu.
      Ešte v januári 2009 podpísal nariadenie o zatvorení sporného väzenia Guantánamo na Kube, kde USA zadržiavali občanov iných krajín, podozrivých z terorizmu. Väzenie sa malo zatvoriť do jedného roka, čo však narazilo na množstvo prekážok.
      Vo februári 2009 Biely dom oznámil, že americké bojové operácie v Iraku sa skončia 31. augusta 2010, časť vojakov mala zostať pre potreby výcviku irackých síl. V súčasnosti už Spojené štáty začali odsun svojich jednotiek aj z Afganistanu.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies