Obama ohlásil v Berlíne ďalšiu redukciu taktických jadrových zbraní

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 08:59 • 2 min
Obama ohlásil v Berlíne ďalšiu redukciu taktických jadrových zbraní

BERLÍN - Americký prezident Barack Obama sa chce dohodnúť s Ruskom na ďalšom znížení počtu taktických jadrových zbraní v Európe. Podľa agentúry Reuters to oznámi počas dnešnej návštevy nemeckej metropoly Berlín.

slovakia

left justify in out

Obama navrhne, aby sa množstvo zredukovalo zhruba o tretinu oproti úrovni dohodnutej v novej odzbrojovacej zmluve START, ktorú v roku 2010 podpísali v Prahe Obama a vtedajší ruský prezident Dmitrij Medvedev. 

"Prezident formuluje cieľ obmedzenia amerických a ruských taktických jadrových zbraní v Európe a vyjadrí odhodlanie spolupracovať s partnermi s NATO na vypracovaní návrhov, ktoré by sa mohli predložiť Rusku," uviedol nemenovaný zdroj z americkej administratívy. 

Podľa agentúry AP by v prípade takejto redukcie obe veľmoci znížili počet svojich jadrových hlavíc na približne 1000.

O otázkach nešírenia jadrových zbraní hovoril Obama v pondelok s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým sa stretom na okraji summitu skupiny G8 v Severnom Írsku. 

Na návštevu Berlína pricestoval Obama takmer polstoročie po tom, ako tam v lete 1963 vystúpil počas studenej vojny vtedajší šéf Bieleho domu John F. Kennedy. Obama sa dnes stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a ďalšími vládnymi predstaviteľmi a prednesie prejav pri Brandenburskej bráne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies