Obama ohlásil bezpečnostnú pomoc spojencom v juhovýchodnej Ázii

NETKY.SK • 17 November 2015, 13:53 • 2 min
Obama ohlásil bezpečnostnú pomoc spojencom v juhovýchodnej Ázii

MANILA - Americký prezident Barack Obama dnes počas návštevy Filipín oznámil, že USA poskytnú svojim spojencom z juhovýchodnej Ázie pomoc vo výške 250 miliónov dolárov, ktorá bude zameraná na posilnenie námornej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Šéf Bieleho domu to uviedol na palube vlajkovej lode filipínskeho námorníctva, fregaty Gregorio del Pilar, zakotvenej neďaleko Manilského zálivu.
"Naša návšteva podčiarkuje spoločný záväzok k ochrane bezpečnosti vôd v tomto regióne a k slobode plavby," vyhlásil Obama, ktorého citovala agentúra DPA.


V rámci avizovanej pomoci Spojené štáty v priebehu dvoch rokov dodajú filipínskemu námorníctvu dve lode; jedna bude určená na výskum a druhá na hliadkovanie v pobrežných vodách. Pomoc je podľa Obamu súčasťou širšieho amerického plánu na zvýšenie námornej bezpečnosti regionálnych partnerov USA.


Americký prezident sa vo filipínskej metropole Manila zúčastní na summite lídrov skupiny Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Vrcholná schôdzka sa koná v čase eskalujúceho územného sporu medzi Čínou a ďalšími krajinami regiónu ohľadne teritoriálnych nárokov v Juhočínskom mori.
Niekoľko hodín pred Obamovou návštevou na lodi Gregorio del Pilar sa niekoľko desiatok protiamerických demonštrantov pokúsilo pochodovať k ambasáde USA v Manile, v čom im však zabránil policajný kordón.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona