Obama oficiálne oznámil, že Clintonová navštívi Mjanmarsko

NETKY.SK • 19 November 2011, 01:40 • 2 min
Obama oficiálne oznámil, že Clintonová navštívi Mjanmarsko

Obama oficiálne oznámil, že Clintonová navštívi Mjanmarsko

slovakia

left justify in out

img

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová navštívi na budúci mesiac Mjanmarsko, keďže v donedávna odsudzovanom režime tejto ázijskej krajiny došlo k niekoľkým náznakom zmeny. Oznámil to dnes oficiálne prezident Spojených štátov Barack Obama.
"Po rokoch temnoty vidíme v niekoľkých posledných týždňoch záblesky pokroku," uviedol Obama na dvojdňovom summite lídrov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), ktorý sa koná na indonézskom ostrove Bali.
Medzi nedávnymi významnými politickými krokmi v Mjanmarsku bolo aj prepustenie približne 200 politických väzňov a uvoľnenie obmedzení pre médiá, povedal Obama.
"Chceme sa chopiť situácie, ktorá by mohla predstavovať historickú príležitosť na pokrok," dodal šéf Bieleho domu.
Pôjde o prvú takúto návštevu šéfa americkej diplomacie v bývalej Barme za viac ako 50 rokov.
Clintonovej poslaním je zistiť, čo môžu Spojené štáty urobiť pre podporu pokroku v oblasti politických reforiem, práv jednotlivcov a národného zmierenia.
Tento krok predstavuje zatiaľ najvážnejší znak, že dochádza k zmene vzťahov medzi Spojenými štátmi a Mjanmarskom. Tento ázijský štát trpel celé desaťročia brutálnymi represiami vojenskej vlády, ale nová civilná garnitúra sa vydala cestou postupných reforiem.
Obama hovoril vo štvrtok večer s mjanmarskou opozičnou líderkou Aun Schan Su Ťij, ktorá za bývalého režimu strávila 15 rokov v domácom väzení.
Vojenská junta vládla v krajine od prevratu z roku 1962. V novembri 2010 zorganizovala voľby, ktoré sa podľa očakávaní skončili víťazstvom strany blízkej ozbrojeným silám. Nová vláda zmiernila cenzúru, legalizovala odbory, zrušila nepopulárny projekt priehrady a začala rozhovory s prodemokratickým hnutím političky Su Ťij.
Mjanmarsko čelilo rozsiahlym obchodným, ekonomickým a politickým sankciám zo strany USA a ďalších západných krajín, ktoré boli uvalené v reakcii na brutálne zásahy proti prodemokratickým demonštrantom v rokoch 1988 a 2007 a na odmietnutie junty odovzdať po voľbách v roku 1990 moc strane opozičnej političky Su Ťij.

Zdroj: TASR/DPA, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies