Obama odmietol, že nová bezpečnostná dohoda je proti Číne

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 17:07 • 2 min
Obama odmietol, že nová bezpečnostná dohoda je proti Číne

MANILA - Americký prezident Barack Obama v pondelok počas návštevy Filipín vyjadril spokojnosť s podpisom novej 10-ročnej bezpečnostnej dohody, ktorá umožní americkým vojakom väčší manévrovací priestor pri ochrane stability v regióne.

slovakia

left justify in out

Šéf Bieleho domu však odmietol, že je namierená proti Číne, ktorá si robí nárok na drvivú časť sporných vôd Juhočínskeho mora a protesty ďalších krajín odmieta. Peking preto novú americko-filipínsku dohodu považuje za pokus o zvýšenie amerických vojenských kapacít v regióne v záujme posilnenia filipínskej pozície. Obama však upozornil, že cieľom dohody je posilniť kapacity krajiny v oblasti výcviku, koordinácie či reakcie na prípadnú prírodnú katastrofu.

 

Filipíny sú bývalou kolóniou USA, ktoré ju koncom 19. storočia získali odkúpením od Španielska za 20 miliónov dolárov. Takmer stomiliónová katolícka krajina pozostávajúca z tisícov ostrovov dnes patrí medzi najväčších podporovateľov americkej politiky na celom svete. Na jej území v minulosti mali Američania svoje základne, dnes majú povolenie na príležitostné vojenské cvičenia. Filipíny sú aj preto poslednou zastávkou na Obamovom, viac ako týždeň trvajúcom ázijskom turné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies