Obama odmietol stretnutie s izraelským premiérom Netanjahuom

NETKY.SK • 29 Január 2015, 08:34 • 2 min
Obama odmietol stretnutie s izraelským premiérom Netanjahuom

PHILADELPHIA - Americký prezident Barack Obama oznámil, že sa nehodlá stretnúť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom počas jeho návštevy v USA, pretože by to bolo dva týždne pred izraelskými predčasnými parlamentnými voľbami "nevhodné". Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Odmietam sa s ním stretnúť jednoducho preto, že našou obvyklou politikou je nestretávať sa so žiadnymi svetovými lídrami dva týždne pred voľbami v ich krajine. Domnievam sa, že je to nevhodné a neférové voči niektorým našim najbližším spojencom," uviedol Obama v rozhovore odvysielanom v stredu stanicou CNN.
      

Netanjahu, ktorý má so šéfom Oválnej pracovne chladné vzťahy, obhajoval v nedeľu svoj plánovaný prejav ako morálnu povinnosť a strategickú nevyhnutnosť. Jeho prioritou je podľa vlastných slov presvedčiť USA a iné mocnosti, aby neuzatvorili s Teheránom jadrovú dohodu, ktorá by mohla ohroziť Izrael.
      

Obamov kabinet však tvrdí, že vyjednávania sú kľúčové pre vyvíjanie tlaku na Irán a s tým spojené dosiahnutie prielomu v rokovaniach, ktorý by mohol prísť už koncom júna. Netanjahuove marcové vystúpenie v americkom Kongrese by mohlo poškodiť snahy Obamovej administratívy o vyjednanie dohody s Iránom, uviedla dnes Nancy Pelosiová zo Snemovne reprezentantov USA.
      

"Takáto prezentácia by mohla z hľadiska diplomacie vyslať zlý odkaz," uviedla na tlačovej konferencii demokratická kongresmanka, ktorú citovala agentúra Reuters. Pelosiová však nenaznačila, že pozvanie premiéra židovského štátu by mal stiahnuť predseda Snemovne reprezentantov, republikán John Boehner.
      

Netanjahuova cesta do USA je citlivou diplomatickou otázkou aj pre to, že Boehner pozval izraelského premiéra do Kongresu bez upovedomenia Bieleho domu či demokratických kongresmanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona