Obama ocenil kroky ministerstva financií proti daňovým inverziám

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 08:11 • 2 min
Obama ocenil kroky ministerstva financií proti daňovým inverziám

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama ocenil ďalšie kroky ministerstva financií, ktorých cieľom je obmedziť praktiky známe ako daňové inverzie. Tie mnohé americké firmy využívajú na zníženie daňového zaťaženia. Prezident zároveň vyzval Kongres, aby uzavrel túto medzeru v zákone, ktorá krajinu finančne poškodzuje. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Obama sa k otázke daňovej inverzie vyjadril deň po tom, ako americké ministerstvo financií oznámilo sériu krokov, ktoré majú prispieť k tomu, aby daňová inverzia bola pre firmy finančne menej výhodná. K inverzii dochádza v situácii, keď väčšia spoločnosť kúpi menšiu firmu v krajine s nižšou daňou a svoje sídlo presunie do spomínaného štátu s cieľom zredukovať daňovú záťaž. Najnovšie opatrenia zo strany ministerstva financií by mali limitovať vnútrofiremné pôžičky, prostredníctvom ktorých firmy presúvajú svoje zisky z USA.

 

Prezident v tejto súvislosti uviedol, že nižšie príjmy z daní znamenajú menšie možnosti štátu poskytnúť peniaze na školy, dopravu a iné potrebné veci. "Tieto praktiky," dodal Obama, "poškodzujú aj strednú triedu, nakoľko ušlé príjmy je potrebné získať niekde inde".

 

Podľa Obamu nové opatrenia povedú k tomu, že pre firmy bude ťažšie a menej lukratívne takto využívať daňový systém. Regulačné opatrenia však neznamenajú, že daňová inverzia bude považovaná za nelegálnu. O tom môže rozhodnúť až Kongres.

 

Zatiaľ najväčšie pozdvihnutie v súvislosti s daňovou inverziou vyvolalo novembrové oznámenie americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer a írskej firmy Allergan, že Pfizer írsku spoločnosť prevezme za 160 miliárd USD (140,76 miliardy eur). Tento kontrakt by umožnil Pfizeru presunúť daňové sídlo do Írska s cieľom znížiť svoju daňovú záťaž o milióny dolárov ročne. Obe firmy v reakcii na rozhodnutie amerického ministerstva spravodlivosti uviedli, že jeho nové kroky skúmajú a o ich možných dôsledkoch nechcú špekulovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies