Obama obviňuje Rusov z blokovania Bezpečnostnej rady OSN

NETKY.SK • 12 Február 2014, 13:15 • 2 min
Obama obviňuje Rusov z blokovania Bezpečnostnej rady OSN

NEW YORK - Rusko ako stály člen Rady s právom veta odmieta podporiť návrh rezolúcie presadzovaný Západom, ktorý od sýrskej vlády požaduje zabezpečenie humanitárnej pomoci pre svojich občanov.

slovakia

left justify in out

Prezident USA v utorok skritizoval odmietavý postoj Ruska voči návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), ktorá by mala od sýrskej vlády požadovať zabezpečenie neobmedzeného prísunu humanitárnej pomoci pre obyvateľov krajiny postihnutých konfliktom. Podľa vyhlásenia ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova Rusko ako stály člen Rady s právom veta dokument presadzovaný Západom v terajšej podobe nepodporí, keďže ho považuje za "jednostranný a odtrhnutý od reality". Obama na spoločnej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom vo Washingtone vyjadril názor, že Rusi "blokovaním rezolúcie tohto druhu" preberajú spoluzodpovednosť za utrpenie sýrskych civilistov. Podľa jeho slov tiež Moskva týmto spôsobom ide proti "väčšine členov" BR OSN.

 

Rusko ako jeden z piatich stálych členov BR OSN disponuje právom veta, ktoré po vypuknutí krízy v Sýrii viackrát využilo v prípadoch, keď sa Západ snažil pripísať zodpovednosť za krviprelievanie al-Asadovmu režimu. Hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Rupert Colville v súvislosti s najnovšou iniciatívou vyhlásil, že sýrska vláda porušila svoje povinnosti vyplývajúce z medzinárodného práva, na základe ktorého by mali štáty v prípade konfliktov svojim obyvateľom zabezpečiť aspoň minimálne dodávky potravín a liečiv ako aj prístup k pitnej vode. Z obliehaných častí sýrskeho mesta Homs, ktoré je baštou protivládnych povstalcov, v uplynulých dňoch evakuovali stovky civilistov prežívajúcich mesiace bez prístupu k potravinám či zdravotnej starostlivosti. Operácia je výsledkom rokovaní za účasti zástupcov sýrskej vlády a opozície vo Švajčiarsku, ktoré od pondelka pokračujú ďalším kolom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies