Obama: Obranná dohoda s Filipínami pomôže regionálnej bezpečnosti

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 10:21 • 2 min
Obama: Obranná dohoda s Filipínami pomôže regionálnej bezpečnosti

MANILA - Americký prezident Barack Obama dnes pricestoval na Filipíny, kde sa končí jeho týždenné turné po štyroch ázijských krajinách, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Obama uviedol, že nová desaťročná dohoda s Filipínami v oblasti obrany pomôže zaistiť bezpečnosť v regióne, zlepší výcvik ozbrojených síl a skráti čas potrebný na reagovanie na humanitárne krízy vrátane prírodných pohrôm. Dokument podpísali v Manile filipínsky minister obrany Voltaire Gazmin a americký veľvyslanec Philip Goldberg krátko pred Obamovým príchodom.

 

Dohoda umožní americkým jednotkám dočasný prístup na vybrané filipínske vojenské základne a predbežné rozmiestňovanie bojových stíhačiek a lodí. Obavy z vojenskej role USA na Filipínach viedli k nedávnym protestom pri americkom veľvyslanectve v Manile. Vyše 100 ľavicových aktivistov tu demonštrovalo proti Obamovej návšteve a novej bezpečnostnej dohode.

 

Podľa aktivistov dohoda zvráti demokratické úspechy, dosiahnuté po zatvorení veľkých amerických základní začiatkom 90. rokov, čím sa skončila takmer storočná americká vojenská prítomnosť na Filipínach. V krajine, ktorá je bývalou americkou kolóniou, išlo citlivú otázku.

 

Obama sa snažil rozptýliť tieto obavy, keď v písomne zachytenom rozhovore pre ABS-CBN News povedal, že dohoda nie je o americkej dominancii na Filipínach. Biely dom rozhovor uverejnil ešte pred príchodom Obamu na Filipíny.

 

Šéf Bieleho domu zdôraznil, že dohoda tiež pomôže Filipínam pri ďalšom budovaní obranných kapacít, pri zaistení bezpečnosti a pri spolupráci v regióne.

 

Filipínske zariadenia zostanú pod kontrolou Filipín a americké jednotky sa budú striedať na rotačnom princípe, pre potreby spoločného výcviku a ďalších úloh. USA nebudú mať v krajine trvalé základne, čo zakazuje filipínska ústava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies