Obama obmedzil inauguračné plesy z desiatich na dva

NETKY.SK • 22 Január 2013, 08:18 • 2 min
Obama obmedzil inauguračné plesy z desiatich na dva

Obama obmedzil inauguračné plesy z desiatich na dva - Politika Barack Obama zložil v pondelok slávnostný verejný sľub ako 44. prezident USA na schodoch Kapitolu vo Washingtone, čím začal svoje druhé štvorročné funkčné obdobie.

slovakia

left justify in out

img

Barack Obama zložil v pondelok slávnostný verejný sľub ako 44. prezident USA na schodoch Kapitolu vo Washingtone, čím začal svoje druhé štvorročné funkčné obdobie. Večerné oslavy po jeho tohtoročnej druhej inaugurácii boli však zdržanlivejšie než v roku 2009: menej slávnych mien, žiadny koncert na schodoch Lincolnovho pamätníka a iba dva oficiálne inauguračné plesy namiesto desiatich.
      Washingtonské kongresové centrum, kde sa konali oba plesy, však večer zaplnilo podľa odhadov až 40.000 ľudí a stále tam bolo množstvo hviezd.
      Alicia Keys v červených splývavých šatách s odhaleným chrbtom si sadla za klavír na Plese vrchného veliteľa - pre príslušníkov armády - a predviedla skladbu "Girl on Fire" s pozmeneným textom "Obama's on fire". 
      Obama preniesol krátky príhovor, v ktorom vyjadril svoju hlbokú vďaku armáde: "Pre mňa niet väčšej pocty ako to, že som vaším vrchným veliteľom."
      Obama potom tancoval s prvou dámou, ktorá žiarila v rubínovej róbe od módneho návrhára Jasona Wua. Manželom pritom Jennifer Hudson strhujúco zaspievala skladbu "Let's Stay Together" (Zostaňme spolu) od soulového speváka Ala Greena. Ďalšími účinkujúcimi boli Brad Paisley, Chris Cornell, Jamie Foxx a Marc Anthony.
      Na ďalšom inauguračnom plese vystúpili v ten večer podľa denníka Daily Mail Alicia Keys, Black Violin, Brad Paisley, Far East Movement, FUN., John Legend, Kary Perry, Maná, Smokey Robinson, Soundgarden, Stevie Wonder či Usher.
      Obama vzdal hold svojej manželke Michelle, keď s láskou povedal, že hoci jeho ako prezidenta často kritizujú, "kvality prvej dámy nespochybňuje nikto".
      Prezidentovu druhú inauguráciu sprevádzal najmenší počet plesov za posledných 60 rokov. Obama sa rozhodol obmedziť oslavy na dva plesy a koncert na počesť rodín vojakov, pretože sa snaží znížiť vládne výdavky podľa súčasných ekonomických podmienok v krajine.
      Prvá inaugurácia Obamu ako prvého černošského prezidenta USA sa v roku 2009 konala v atmosfére optimizmu a veľkých očakávaní za účasti až 1,8 milióna Američanov. Dnešná prebehla v čase, keď Spojené štáty zápasia s ekonomickými ťažkosťami a vysokou nezamestnanosťou, preto sa teda odohrala v skromnejšom meradle, čo do počtu divákov i následných plesov a večierkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona