Obama obhajoval globálnu integráciu a odsúdil budovanie múrov

NETKY.SK • 20 September 2016, 19:01 • 2 min
Obama obhajoval globálnu integráciu a odsúdil budovanie múrov

NEW YORK - Americký prezident Barack Obama obhajoval dnes vo svojom poslednom príhovore k Valnému zhromaždeniu OSN globálnu integráciu a odsúdil izolacionizmus a snahy o budovanie múrov.

slovakia

left justify in out

Obama povedal, že rastúca ekonomická nerovnosť viedla k nárastu etnického a náboženského fanatizmu i agresívneho nacionalizmu a populizmu, informovala tlačová agentúra DPA. Obama zdôraznil, že národy musia spolupracovať, aby mali z globálnej integrácie úžitok všetci.

 

"Dnes by krajina obklopená múrmi iba uväznila sama seba," uviedol v reakcii na výzvy republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, aby USA a Mexiko oddelil hraničný múr.

V ďalšej časti svojho prejavu vyzval svetové spoločenstvo, aby "otvorilo svoje srdcia utečencom, ktorí zúfalo hľadajú domov", keď unikajú pred vojnovým konfliktom v Sýrii a inde. "Riešiť utečeneckú krízu je nevyhnutné, aby bol svet bezpečnejším. Bohaté krajiny musia robiť viac na pomoc národom, ktoré nesú najväčšiu ťarchu prílevu utečencov," vyhlásil.

 

Obama kritizoval ruskú podporu sýrskeho režimu a inváziu Ruska na Ukrajine. "Vidíme, že sa Rusko pokúša získať späť stratenú slávu silou," povedal. Odsúdil "tyranov", ktorí sa chcú udržať pri moci večnými zásahmi voči opozícii doma či vyvolávaním konfliktom v zahraničí.

 

V súvislosti so Sýriou zdôraznil potrebu diplomatického riešenia situácie, ktoré by zahŕňalo dodávky humanitárnej pomoci a politickú zmenu v krajine. Jadrový program Severnej Kórey ohrozuje svet, varoval Obama. Postavil do protikladu ekonomiku Južnej a Severnej Kórey, ktorej "pustatina ukazuje, že centrálna, plánovaná ekonomika je slepá ulička", povedal.

 

Nedávne jadrové skúšky Pchjongjangu podľa jeho slov dokazujú dôležitosť medzinárodného spoločenstva a jeho jednotnej reakcie, Pchjongjang "musí čeliť dôsledkom". V poradí 71. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN otvoril dnes dopoludnia spevom taliansky operný spevák Andrea Bocelli. Za áriu Nessun Dorma z posledného aktu opery Turandot Giacoma Pucciniho si podľa agentúry AP vyslúžil od prítomných hláv štátov a vlád standing ovation.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies