Obama o útoku na Sýriu: V hre je dôveryhodnosť Kongresu a sveta

NETKY.SK • 4 September 2013, 17:33 • 2 min
Obama o útoku na Sýriu: V hre je dôveryhodnosť Kongresu a sveta

ŠTOKHOLM - Dôveryhodnosť medzinárodného spoločenstva i amerického Kongresu by boli spochybnené, ak by chemický útok na civilistov v Sýrii zostal bez odpovede. Povedal to dnes v Štokholme prezident USA Barack Obama.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obama, ktorý dnes pricestoval na 24-hodinovú návštevu Švédska, na tlačovej konferencii po rokovaniach zdôraznil, že v reakcii na dianie v Sýrii nemá v úmysle zopakovať chyby tajných služieb z vojny v Iraku. Dôkazy sú podľa neho jasné: V Sýrii boli použité chemické zbrane a použil ich tamojší režim.

Obama poprel, že by sa vyhrážal Sýrii odvetnou akciou v prípade, že použije chemické zbrane. Takzvanú červenú čiaru podľa jeho slov stanovili Sýrii medzinárodné spoločenstvo a Kongres ratifikáciou zmluvy odsudzujúcej použitie chemických zbraní. Časovo i rozsahom limitovaná vojenská reakcia voči Sýrii podľa Obamu občiansku vojnu v krajine nevyrieši, obmedzí však schopnosť sýrskeho režimu použiť chemické zbrane a je potrebná ako jasné posolstvo Asadovi.

Obama vyjadril presvedčenie, že Kongres schváli vojenskú operáciu proti Sýrii, pripomenul však, že ako hlavný veliteľ ozbrojených síl má právo konať v národnom záujme a nemusel žiadať Kongres o súhlas. V súvislosti s Ruskom Obama povedal, že aj keď prezident Vladimir Putin odmieta myšlienku, že sýrsky prezident Bašár Asad použil chemické zbrane na vlastných ľudí, stále dúfa, že zmení názor. Obama sa podľa vlastných slov opakovane obrátil na Putina v tejto veci, ale ten stále odoláva snahám o podniknúť kroky v Bezpečnostnej rade OSN.

Obama ďalej verejnosť v Európe i vo svete ubezpečil, že americké tajné služby nesledujú internetovú komunikáciu a telefonáty radových ľudí. "To, o čo sa snažíme, je sledovať veľmi konkrétne oblasti záujmu," dodal s tým, že zahŕňajú najmä boj proti terorizmu, zbrane hromadného ničenia a počítačovú bezpečnosť. Priznal, že americké monitorovacie programy nepracovali vždy tak, ako mali a boli prijaté opatrenia na ich "sprísnenie".

Obama odcestuje zo Švédska do Petrohradu na summit skupiny G20.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona