Obama o bezpečnosti v Iraku: Nemôžeme to urobiť za nich

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 19:04 • 2 min
Obama o bezpečnosti v Iraku: Nemôžeme to urobiť za nich

WASHINGTON - Iracká vláda musí vyvinúť úprimnú snahu pri riešení sektárskych rozporov, inak americká vojenská pomoc pri likvidácii islamistického povstania v tejto krajine nebude úspešná, uviedol dnes americký prezident Barack Obama, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Nemôžeme to urobiť za nich," povedal Obama a dodal, že Spojené štáty svojich vojakov späť do Iraku už nepošlú. Pripomenul však, že požiadal svoj tím poradcov pre národnú bezpečnosť, aby vypracoval viacero alternatív poskytnutia pomoci Iraku, ktoré si následne preštuduje. Ich posúdenie môže podľa amerického prezidenta trvať aj niekoľko dní.
     

Sunnitská organizácia Islamský štát v Iraku a Levante, ktorá za uplynulý týždeň obsadila viacero irackých miest a v podstate uvrhla krajinu do vojnového stavu, je podľa Obamu regionálnym problémom, ktorý bude problémom dlhodobým.
     

Šéf Bieleho domu ďalej uviedol, že nebezpečenstvo, ktoré predstavujú teroristi v Iraku, môže v konečnom dôsledku ohrozovať záujmy Spojených štátov.
     

"Budeme musieť urobiť to, že skombinujeme selektívne postupy našich ozbrojených síl, aby sme mali istotu, že ideme po teroristoch, ktorí ohrozujú náš personál v zahraničí a v konečnom dôsledku môžu udrieť aj u nás doma," uviedol americký prezident na trávniku pred Bielym domom, odkiaľ vrtuľníkom odletel na štvordňovú návštevu Kalifornie a Severnej Dakoty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies