Obama: Nik nemá záujem na zdĺhavých rokovaniach s Britániou o odchode z EÚ

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 14:35 • 2 min
Obama: Nik nemá záujem na zdĺhavých rokovaniach s Britániou o odchode z EÚ

VARŠAVA - Americký prezident Barack Obama dnes po stretnutí s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom vo Varšave povedal, že nik nemá záujem na "zdĺhavých, konfliktných" rokovaniach o odchode Británie z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že britské referendum z 23. júna "vyvolalo neistotu o budúcnosti integrácie EÚ", čo "viedlo niektorých k domnienkam, že sa celá stavba európskej bezpečnosti a prosperity rozpadá", citovala ho tlačová agentúra DPA.


Obama vyjadril presvedčenie, že Británia a EÚ "budú pragmaticky spolupracovať", aby zabezpečili, že k zmene postavenia Británie dôjde "organizovane a hladko".


Juncker potvrdil, že rokovania nebudú prebiehať "v nepriateľskej nálade", a poznamenal, že Británia a EÚ budú mať naďalej množstvo spoločných záujmov.


"Udržať čo možno najužšie vzťahy medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom je v európskom aj americkom záujme," dodal Tusk, ktorý súčasne varoval, že "geopolitické dôsledky brexitu môžu byť veľmi vážne".


Obama pochváli európsku integráciu ako "jeden z najväčších politických a ekonomických úspechov moderných čias" a poznamenal, že Washington má silný záujem na tom, aby bola Európa jednotná a demokratická.


Zdôraznil však potrebu - na oboch stranách Atlantiku - venovať sa "ekonomickým frustráciám a strachu" ľudí, ktorí sa obávajú, "že sú z globalizácie a ekonomickej integrácie vynechaní".
"Naše vlády, vrátane EÚ, nemôžu byť vzdialenými inštitúciami," dodal Obama.


Prezident USA sa dnes dopoludnia stretol približne na hodinu s Tuskom a Junckerom vo Varšave, kde sa zúčastní na summite NATO. Očakáva sa tiež, že tam bude rokovať aj s britským premiérom Davidom Cameronom.


Obama s Tuskom a Junckerom hovoril aj o spoločnom boji proti terorizmu, globálnych výzvach v súvislosti s migráciou a ekonomických otázkach.


Terajšia cesta Obamu, na ktorej po Poľsku zavíta aj do Španielska, je jeho poslednou plánovanou návštevou v Európe pred odchodom z funkcie v januári 2017.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies