Obama: Niektoré z tvrdých vypočúvacích metód CIA boli surové

NETKY.SK • 10 December 2014, 08:06 • 2 min
Obama: Niektoré z tvrdých vypočúvacích metód CIA boli surové

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama sa v utorok vyjadril, že niektoré z taktík tvrdého vypočúvania CIA, ktoré opisuje senátna správa, boli "surové", "zlé" a "kontraproduktívne", ale zverejnenie informácie o nich bol významný krok, aby sa zabezpečilo, že sa takýto scenár už nikdy nezopakuje. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Jedna z vecí, ktorou sa líšime od iných krajín je, že keď urobíme chyby, priznáme ich," povedal Obama vo vysielaní španielsky hovoriacej televíznej siete Telemundo. Správa konštatuje, že CIA klamala vládnych predstaviteľov i verejnosť tvrdením, že jej metódy, ktoré uplatnila po teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001, zachránili ľudské životy. 

      

Podľa Obamu zo správy vyplýva, že uvedený vypočúvací program bol vytvorený príliš narýchlo a bez toho, aby sa dôkladne zvážili potenciálne dôsledky. Obama povedal, že niektoré metódy CIA opisované v správe boli "kruté a ako som povedal skoršie, predstavujú podľa mňa mučenie". To však podľa neho nie je ten správny obraz USA.
      

Zverejnenie správy označil za dôležité, "aby ľudia presne pochopili, prečo som zakázal tieto metódy v rámci prvých krokov, ktoré som urobil po nástupe do funkcie, a dúfam, že ... už nikdy neurobíme takéto chyby znova". 
    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies