Obama: Nie som optimistom, že Putin v dohľadnom čase zmení svoj postoj

NETKY.SK • 3 December 2014, 21:09 • 2 min
Obama: Nie som optimistom, že Putin v dohľadnom čase zmení svoj postoj

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama nevníma optimisticky možnosť toho, že by ruský prezident Vladimir Putin zmenil v dohľadnom čase svoje názory, informovala dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Citovala Obamu, ktorý na stretnutí s vedúcimi predstaviteľmi amerických podnikov povedal, že Putin svojimi krokmi "čertovsky desí susedov" Ruska, ktoré je medzinárodne celkom izolované. Podľa Obamu je však výzva v tom, že tie isté Putinove kroky sú v samotnom Rusku politicky populárne.

 

Obama si nemyslí, že by Putin zmenil kurz, kým jeho domácu politiku nedostihnú dôsledky západných sankcií uvalené na ruskú ekonomiku. Povedal tiež, že mal veľmi produktívny vzťah s premiérom Dmitrijom Medvedevom v čase, keď bol Medvedev prezidentom, hoci Putin bol v tom čase stále "mocou v pozadí", uviedla AP.

 

Obama hovoril aj o Číne. Zdôraznil, že čínsky prezident Si Ťin-pching konsolidoval moc oveľa rýchlejšie ako ktorýkoľvek čínsky vodca v uplynulých desaťročiach a že ťaží z pocitu príslušnosti k čínskemu národu, čo vyvoláva obavy susedov Číny. V tejto súvislosti upozornil na územné spory o ostrovy vo Východočínskom a Juhočínskom mori.

 

Si Ťin-pching "konsolidoval moc rýchlejšie a komplexnejšie ako pravdepodobne nik od Teng Siao-pchinga," spomenul Obama. Hovoril o mužovi, ktorý viedol Čínu v rokoch 1978-92. "A jeho moc vnútri Číny po iba roku a pol alebo dvoch rokoch (vo funkcii) urobila dojem na každého," dodal. Upozornil však aj na negatíva tohto nástupu k moci, predovšetkým v oblasti ľudských práv, pri utláčaní opozície.

 

Obama uviedol, že USA môžu mať obojstranne prospešné vzťahy s Čínou a že jeho novembrová návšteva tejto krajiny ukázala, že aj Čína má záujem o dobré vzťahy s USA.

 

Podľa neho sa však Čína nesporne angažuje v komerčných počítačových krádežiach. "Je nesporné, že sa v tom angažujú a je to problém." Washington preto vyvíja nátlak na Peking v oblasti počítačovej bezpečnosti a počítačových krádeží, dodal Obama.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies