Obama neplánuje účasť na oslavách Dňa víťazstva nad fašizmom v Moskve

NETKY.SK • 10 Február 2015, 09:37 • 2 min
Obama neplánuje účasť na oslavách Dňa víťazstva nad fašizmom v Moskve

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama sa zrejme nezúčastní na májových oslavách 70. výročia víťazstva v druhej svetovej vojne v Moskve. Uviedol to v noci nadnes vo Washingtone jeho kľúčový poradca Ben Rhodes.

slovakia

left justify in out

Na brífingu pre zahraničných novinárov Rhodes uviedol, že "neočakáva našu (americkú) účasť na úrovni hlavy štátu". Prezident Obama neplánuje cestu do Moskvy, vysvetlil Rhodes.

 

Obamov poradca však ubezpečil, že Spojené štáty "majú k role Ruska pri porážke fašistického Nemecka veľký rešpekt", čo sa podľa neho prejavuje pri oslavách všetkých významných dátumov súvisiacich s druhou svetovou vojnou. Podčiarkol, že "rôzne názory na Ukrajinu nemarginalizujú význam spoločných dejín".

 

Agentúra TASS informovala, že Rusko poslalo pozvánky na oslavy Dňa víťazstva nad fašizmom, ktoré sa uskutočnia v Moskve 9. mája, hlavám mnohých štátov a vlád, vrátane zoskupení ako Spoločenstvo nezávislých štátov, EÚ, členom bývalej protihitlerovskej koalície, vedúcim predstaviteľom medzinárodných a regionálnych organizácií. Účasť zatiaľ potvrdilo asi 20 pozvaných, medzi nimi líder KĽDR Kim Čong-un a prezident Izraela Reuven Rivlin. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona