Obama: Nenastal čas na návštevu Kene

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 17:05 • 2 min
Obama: Nenastal čas na návštevu Kene

PRETÓRIA - Americký prezident Barack Obama v sobotu potvrdil, že ešte nenastal ten správny čas na jeho návštevu Kene, rodiska jeho zosnulého otca. Šéf Bieleho domu sa tak vyjadril v Juhoafrickej republike, ktorá je súčasťou jeho prebiehajúceho afrického turné.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov si Nairobi musí najprv "musí vyriešiť svoje záležitosti s medzinárodným spoločenstvom". Narážal tak na najvyšších lídrov krajiny, ktorých Medzinárodný trestný súd (ICC) viní zo zločinov proti ľudskosti v súvislosti so spornými voľbami v roku 2007. Tie vyústili do krviprelievania a vyžiadali si okolo 1 200 obetí. Ako povedal Obama, "pre mňa ako amerického prezidenta nenastal čas na návštevu, no moje osobné spojenia s kenským ľuďom sú silné a takými navždy zostanú". Obama, ktorý sa z JAR presunie do Senegalu a turné zakončí Tanzánii, sa v sobotu v Johannesburgu stretol s rodinou tamojšieho exprezidenta Nelsona Mandelu. Plánované osobné stretnutie dvoch osobností svetových dejín prekazil Mandelov vážny stav. Súčasný prezident Jacob Zuma v sobotu vyjadril nádej, že držiteľ Nobelovej ceny mieru už čoskoro bude môcť opustiť priestory pretórijskej nemocnice. Jeho vážny zdravotný stav donútil zrušiť svoju dovolenku v Európe Mandelovho predchodcu vo funkcii Frederika Willema de Klerka. Mandela spolu s vtedajším prezidentom JAR de Klerkom doviedli krajinu pred 20 rokmi k prvým slobodným voľbám a neskôr si spoločne prevzali Nobelovu cenu mieru. Mandela však dlhodobý zápasí so zdravotnými problémami a už tri týždne sa nachádza na oddelení intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Pretórii. Stav 94-ročného symbolu boja za ľudské práva má v posledných dňoch striedavú tendenciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies