Obama nechá v Afganistane tisíce vojakov, NATO krok privítalo

NETKY.SK • 15 Október 2015, 18:47 • 2 min
Obama nechá v Afganistane tisíce vojakov, NATO krok privítalo

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes oznámil, že sa rozhodol ponechať v Afganistane po väčšinu budúceho roka 9800 vojakov a 5500 v roku 2017. Bezpečnostná situácia v Afganistane je podľa neho stále krehká.

slovakia

left justify in out

Obama zdôraznil, že americká misia bude naďalej zameraná na výcvik afganských síl a protiteroristické operácie. Tento krok označil za "skromné, ale zmysluplné predĺženie", uviedla agentúra DPA.


"Nepodporujem myšlienku nekonečnej vojny... Ale vzhľadom na to, čo je v stávke v Afganistane, som pevne presvedčený, že by sme mali pristúpiť k tejto dodatočnej snahe," povedal Obama.


"Ako vrchný veliteľ nedopustím, aby sa z Afganistanu stalo bezpečné útočisko pre teroristov a aby opäť zaútočili na náš národ," citovala prezidenta agentúra Reuters.


Podľa nej tak Obama spomalí tempo odsunu amerických jednotiek z krajiny, predĺži ich 14-ročnú účasť v afganskom konflikte a odovzdá bremeno stiahnutia armády svojmu nástupcovi v úrade.


Obama mal predtým v úmysle stiahnuť celú armádu z Afganistanu s výnimkou síl na americkom veľvyslanectve v metropole Kábul, a to ešte pred svojim odchodom z úradu v januári 2017.


Podľa nového plánu bude 5500 vojakov pôsobiť v roku 2017 na štyroch miestach: Kábul, Bagram, Džalalabad a Kandahár.
Medzinárodná koalícia pod vedením USA ukončila svoju bojovú misiu v Afganistane - po 13 rokoch - koncom roka 2014. Zodpovednosť za bezpečnosť v krajine prevzali afganské sily, ktorým pomáhajú jednotky NATO a USA.


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg privítal Obamovo rozhodnutie a označil ho za "dôležitý faktor". Avizoval, že aliancia prijme "kľúčové rozhodnutie" o rozsahu svojej afganskej misie v najbližších týždňoch.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies