Obama navštívil v nedeľu Mandelovo väzenie

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 07:28 • 2 min
Obama navštívil v nedeľu Mandelovo väzenie

JOHANNESBURG - Americký prezident Barack Obama v nedeľu navštívil ostrov, na ktorom si veľkú časť svojho trestu odňatia slobody odpykával exprezident Nelson Mandela.

slovakia

left justify in out

Šéf Bieleho domu si prezrel stiesnené priestory zariadenia na Robben Island, kde neskorší držiteľ Nobelovej ceny mieru spolu s ďalšími odsúdenými strávil dve tretiny zo svojho 27-ročného trestu. Obama, takisto laureát Nobelovej ceny mieru, ešte v sobotu, počas svojho druhého dňa návštevy v JAR označil chorľavého lídra za svoju životnú inšpiráciu. Prvý čierny prezident USA by svoju prítomnosť v JAR by mal uzavrieť prejavom na pôde univerzity v Kapskom Meste, teda na rovnakom mieste, kde Robert F. Kennedy, brat zavraždeného prezidenta Johna F. Kennedyho a vtedy kandidát na prezidenta, v roku 1966 vystúpil s pamätným prejavom.

Obama, ktorý svoje africké turné zakončí v Tanzánii, sa v sobotu v Johannesburgu stretol s Mandelovou rodinou. Plánované osobné stretnutie dvoch osobností svetových dejín však prekazil Mandelov vážny stav. Prvý čierny prezident JAR a prvý černoch na čele Spojených štátov sa tak nestretli. Jeho vážny zdravotný stav dokonca donútil zrušiť svoju dovolenku v Európe Mandelovho predchodcu vo funkcii Frederika Willema de Klerka. 

Nelson Mandela sa stále nachádza na oddelení intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Pretórii. Hospitalizovali ho pred troma týždňami dňami pre pľúcnu infekciu, pričom stav 94-ročného symbolu boja za ľudské práva má v posledných dňoch striedavú tendenciu. Legendárny bojovník proti apartheidu, ktorý sa v roku 1994 stal prezidentom, má dlhodobé zdravotné problémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies