Obama navštívil povodňami zničené mesto Baton Rouge v Louisiane

NETKY.SK • 24 August 2016, 08:08 • 2 min
Obama navštívil povodňami zničené mesto Baton Rouge v Louisiane

BATON ROGUE - Americký prezident Barack Obama navštívil v utorok záplavami postihnutú oblasť hlavného mesta štátu Louisiana Baton Rouge. Tamojším obyvateľom prisľúbil v nasledujúcich mesiacoch federálnu pomoc pri odstraňovaní škôd a výstavbe zničených domov, informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Sme s vami. Nejde len o jednodňovú záležitosť, ktorá sa skončí hneď, ako odídu médiá. Požadujem, aby na to boli zameraní všetci Američania. Verím, že sa obnova podarí. Straty na životoch nám zlomili srdce," vyhlásil Obama pred novinármi, ktorí ho sprevádzali počas obhliadky zasiahnutých častí južanskej metropoly.

 

Šéfa Bieleho domu privítali na miestnom letisku guvernér štátu Louisiana John Bel Edwards, jeho námestník Billy Nungesser, ako aj senátori za predmetný štát Bill Cassidy a David Vitter. Podľa Obamu potrebuje pomoc približne 100.000 ľudí, federálna vláda dosiaľ na tieto núdzové účely vyčlenila 127 miliónov dolárov.

 

Prezident však v tejto súvislosti zožal i kritiku; miestni mu vytýkajú, že návštevu sužovanej Louisiany uskutočnil až po ukončení svojej rodinnej dovolenky na ostrove Martha's Vineyard. Niektoré médiá dokonca prirovnali jeho postoj k reakcii exprezidenta Georgea W. Busha na následky hurikánu Katrina v roku 2005.

 

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump, ktorý Baton Rouge navštívil minulý týždeň v piatok, na Twitteri napísal: "Prezident Obama mal byť v Louisiane už pred niekoľkými dňami, namiesto hrania golfu."

 

Záplavy spôsobené silnými zrážkami sa začali 11. augusta a pripravili o život najmenej 13 osôb, ďalším 2800 ľuďom zobrali strechu nad hlavou. Prírodný živel poškodil podľa odhadov 60.000 domov, najmenej 40 hlavných cestných komunikácií neprejazdných. Guvernér vyhlásil 12. augusta v oblasti stav ohrozenia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies