Obama navštívil obyvateľov postihnutých tornádom

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 13:16 • 2 min
Obama navštívil obyvateľov postihnutých tornádom

MOORE - Medzi pozostalých po obetiach ničivého tornáda, ktoré sa minulý týždeň prehnalo štvrťou Moore v americkom štáte Oklahoma, v nedeľu zavítal aj prezident Barack Obama.

slovakia

left justify in out

Cieľom návštevy bolo podľa jeho slov poskytnúť miestnym obyvateľom "morálnu podporu". Šéf Bieleho domu miestnym ľuďom zároveň prisľúbil vyčlenenie federálnej finančnej pomoci pri náprave následkov katastrofy.

"Som tu len ako posol," vyhlásil Obama a dodal, že s pozostalými súcití "celá Amerika". "A keď hovoríme, že máte našu podporu, sľubujem, že dodržíme vlastné slovo," dodal. Prezident zároveň ocenil úsilie miestnych záchranárov za ich obetavú činnosť. Biely dom medzitým informoval, že z federálneho rozpočtu zatiaľ do Oklahomy putovalo 57 miliónov dolárov (44 miliónov eur) na vybudovanie 12-tisíc provizórnych prístreškov. 

Ničivé tornádo v Oklahome poškodilo alebo zničilo 1 200 obytných domov a celkovo postihlo 33-tisíc ľudí. V súvislosti s katastrofou na predmestí Oklahomy City naďalej evidujú 24 mŕtvych vrátane deviatich detí, zatiaľ čo počet zranených sa zvýšil na 377. Tornádo tak bolo jedným z najhorších na území Spojených štátov za posledné roky, pričom sa predpokladá, že škody na majetku by mohli dosahovať až dve miliardy dolárov (1,55 miliardy eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona