Obama navštívil budhistický chrám v Luang Prabangu

NETKY.SK • 7 September 2016, 10:24 • 2 min
Obama navštívil budhistický chrám v Luang Prabangu

VIENTIAN - Americký prezident Barack Obama navštívil dnes budhistický chrám v historickom meste Luang Prabang na severe Laosu, ktorého centrum je zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

slovakia

left justify in out

Kroky šéfa Bieleho domu smerovali najskôr do takzvaného Chrámu zlatého mesta (Wat Xieng Thong), ktorý je zároveň jedným z najvýznamnejších budhistických kláštorov v Laose.

 

Chrámový komplex bol postavený v polovici 16. storočia a až do zrušenia monarchie v roku 1975 bol oficiálnym korunovačným miestom laoských kráľov. V súčasnosti ide o jednu z najvyhľadávanejších turistických destinácií v tejto krajine susediacej s Thajskom a Vietnamom.

 

Obama sa potom v priestoroch miestnej univerzity stretol s mladými Laosanmi a odpovedal na ich otázky. Okrem iného zdôraznil, že región juhovýchodnej Ázie pre neho osobne znamená veľmi mnoho. Pripomenul pritom časť svojho detstva stráveného v Indonézii, ako aj skutočnosť, že jeho nevlastná sestra je polovičná Indonézanka, švagor Malajzijčan a že jeho zosnulá matka strávila v tomto regióne takmer celý svoj život.

 

Pred príchodom do Luang Prabangu Obama navštívil rehabilitačné centrum v metropole Vientian, kde sa liečia ľudia zranení pri výbuchoch amerických bômb. Počas Obamovho pobytu v Laose Biely dom oznámil, že USA venujú ďalších 90 miliónov eur na likvidáciu nevybuchnutých bômb, ktoré na územie Laosu zhadzovali americké lietadlá počas vojny vo Vietname.

 

Barack Obama počas svojho pôsobenia v Bielom dome venoval veľkú pozornosť ázijsko-tichomorského regiónu, ktorý často navštevoval, aby tam vytváral protiváhu narastajúcej dominantnosti Číny.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies