Obama navštívi vo štvrtok Orlando, masaker odsúdila aj Bezpečnostná rada OSN

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 07:38 • 2 min
Obama navštívi vo štvrtok Orlando, masaker odsúdila aj Bezpečnostná rada OSN

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama navštívi vo štvrtok mesto Orlando na Floride, aby si uctil obete aj pozostalých víkendovej masakry v tamojšom gay klube. Oznámil to v pondelok Biely dom.

slovakia

left justify in out

Jeho hovorca Josh Earnest zatiaľ neinformoval o podrobnostiach návštevy. Obama chce však podľa neho prejaviť solidaritu s tými, ktorí sa musia po nedávnych krvavých udalostiach znova vzchopiť.

 

V noci na nedeľu zastrelil 29-ročný Omar Mateen v nočnom klube Pulse 49 nevinných ľudí a 53 zranil. Následne ho zneškodnila špeciálna policajná jednotka. V pondelok sa podarilo identifikovať všetky obete, medzi ktorými boli aj traja občania Mexika.

 

Motív páchateľa zatiaľ nie je známy. Vyšetrovatelia preverujú okrem iného možnú spojitosť s islamským extrémizmom, ale aj nenávisť voči gejom a lesbám. Mateenovi rodičia pochádzajú z Afganistanu, on sám sa však narodil v USA.

 

Bezpečnostná rada OSN vydala v súvislosti s udalosťami v Orlande vyhlásenie, v ktorom dôrazne odsúdila útok ako taký, ako aj násilie zacielené voči ľuďom "v dôsledku ich sexuálnej orientácie". Informoval o tom spravodajský portál BuzzFeed, podľa ktorého je to prvýkrát, čo tento orgán OSN zverejnil dokument obsahujúci zmienku o sexuálnej orientácii. Hoci išlo o tlačové vyhlásenie a nie o rezolúciu, aj v takomto prípade je potrebný súhlas všetkých členov rady, ktorej členmi sú aj krajiny ako je Rusko a Egypt, kde dochádza k potláčaniu práv LGBT komunity, pripomenul portál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies