Obama navštívi ako prvý prezident väznicu a stretne sa s uväznenými

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 00:05 • 2 min
Obama navštívi ako prvý prezident väznicu a stretne sa s uväznenými

WASHINGTON - Barack Obama navštívi vo štvrtok ako prvý úradujúci prezident Spojených štátov väzenské zariadenie, a to federálnu väznicu v meste El Reno neďaleko Oklahoma City. Ide o súčasť úsilia najvyššieho amerického predstaviteľa presadiť ešte počas svojho pôsobenia v Bielom dome reformu trestného práva.

slovakia

left justify in out

Obama, ktorý by sa v El Rene mal stretnúť aj s väzňami, sa angažuje osobitne za zrušenie predpisov o minimálnych trestoch za nenásilné drogové delikty. Sčasti drakonické tresty, ktoré americká legislatíva umožňuje v tejto sfére od 80. rokov minulého storočia, viedli k významnému preplneniu tamojších väzenských zariadení. Za mrežami je v USA aktuálne 2,2 milióna ľudí.

 

Iba v pondelok 13. júla Biely dom informoval, že prezident USA rozhodol o predčasnom prepustení 46 väzňov, ktorí boli odsúdení za menšie drogové delikty. Na slobode by sa mali títo väzni, z ktorých niektorí dostali doživotie, ocitnúť začiatkom novembra.

 

Podľa Obamu neboli ich tresty adekvátne trestnej činnosti. V osobnom liste jednému z väzňov prezident USA pripomenul, že teraz je na ňom, aby z tejto príležitosti vyťažil čo najviac.

 

Za prezidenta Baracka Obamu sa tak zmiernenia trestu dočkalo už celkovo 89 odsúdencov. Žiadosť o predčasné prepustenie podalo od ohlásenia zámeru americkej vlády znížiť počet takýchto osôb za mrežami okolo 16 percent z 35.000 väzňov vo federálnych zariadeniach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona