Obama:Nastal najvhodnejší čas na zlepšenie vzťahov medzi Iránom a USA

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 09:44 • 2 min
Obama:Nastal najvhodnejší čas na zlepšenie vzťahov medzi Iránom a USA

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama vyzval vo štvrtok Iráncov a ich lídrov k vybudovaniu lepších vzťahov medzi oboma krajinami. Vo video odkaze pri príležitosti perzského nového roku Obama konštatoval, že na zlepšenie americko-iránskych vzťahov nastala tá najlepšia príležitosť, aká sa už nemusí v budúcnosti vyskytnúť.

slovakia

left justify in out

Americký prezident konštatoval, že prebiehajúce rokovania o iránskom jadrovom programe dosiahli pokrok, hoci určité rozdiely pretrvávajú. Rozhodujúce podľa Obamu budú nasledujúce dni. "Naše rokovania zaznamenali pokrok, no nezhody zostávajú. V oboch krajinách sú ľudia, ktorí sú proti diplomatickému riešeniu," vyhlásil. Irán a USA si však podľa Obamu nesmú nechať ujsť historickú príležitosť na vyriešenie tejto záležitosti a všetkých nezrovnalostí mierovou cestou. Obama zdôraznil, že iránski lídri si teraz môžu vybrať medzi pokračovaním sankcií a izolácie ich krajiny alebo ísť cestou globálnych príležitostí.

 

Irán a šesť svetových mocností, ktoré tvorí USA, Británia, Francúzsko, Čína, Rusko a Nemecko, sa v súčasnosti usilujú o dohodu, ktorá by obmedzila iránske jadrové aktivity aspoň na desať rokov, pričom krajina by sa výmenou zbavila hospodárskych sankcií, ktoré devastujú jej ekonomiku. Mocnosti stanovili termín na rámcovú dohodu na koniec marca, finálnu by chceli dosiahnuť do konca júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies