Obama nariadil zintenzívnenie medzinárodného ťaženia proti džihádistom v Sýrii

NETKY.SK • 26 Február 2016, 08:49 • 2 min
Obama nariadil zintenzívnenie medzinárodného ťaženia proti džihádistom v Sýrii

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama nariadil vo štvrtok tímu národnej bezpečnosti, aby na všetkých frontoch zintenzívnil medzinárodné ťaženie pod americkým velením zamerané na zničenie extrémistickej skupiny Dáiš (tzv. Islamského štátu). Oznámila to v noci nadnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Šéf Bieleho domu vyjadril tiež nádej, že navrhnuté prímerie v Sýrii povedie k politickej dohode o ukončení občianskej vojny a umožní lepšie zameranie sa na boj proti džihádistom. Obama to vyhlásil po zriedkavom stretnutí na ministerstve zahraničných vecí s vysokopostavenými poradcami v oblasti národnej bezpečnosti, ktorí ho oboznámili s najnovším vývojom situácie v Sýrii.

 

Obama zdôraznil, že militanti od vlaňajšieho leta nezaznamenali ani jednu úspešnú operáciu v Sýrii ani Iraku, kde majú pod kontrolou rozsiahle územia. Dodal, že neočakáva okamžité zastavenie bojov na základe dohody, ktorá vstúpi do platnosti v sobotu. Jej zámerom je ukončiť konflikt medzi silami lojálnymi sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a povstalcami požadujúcimi jeho odstúpenie.

 

Obama varoval Moskvu, že prímerie sa musí týkať aj jej náletov, píše stanica BBC.

 

Podľa Obamu je táto dohoda "testom" toho, či majú obe strany záujem o širšie rokovanie ohľadom politického prechodu, novej ústavy a konania slobodných volieb. Prezident zároveň označil nadchádzajúce týždne za "kritické" pre budúcnosť Sýrie, ktorú však už nespája s vládnutím Asada ako spojenca Iránu a Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies