Obama nariadil deň spomienky na Kennedyho

NETKY.SK • 22 November 2013, 08:23 • 2 min
Obama nariadil deň spomienky na Kennedyho

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama nariadil na piatok národný deň spomienky na zavraždeného prezidenta Johna F. Kennedyho, od ktorého smrti dnes plynie presne 50 rokov.

slovakia

left justify in out

Obama vo štvrtkovom vyhlásení nariadil spustiť vlajky na všetkých vládnych budovách na pol žrde a požiadal svojich spoluobčanov, aby rovnako tak spravili aj na svojich domoch a obchodoch. Obama v stanovisku k zastreleniu mimoriadne populárneho prezidenta označil Kennedyho za "výnimočného sluhu ľudu", ktorý počas svojich troch rokov v prezidentskom úrade čelil najťažším výzvam studenej vojny. Poukázal na pritom na kubánsku raketovú krízu či jeho slávny prejav pri návšteve vtedy rozdeleného Berlína.

Spojené štáty si v piatok pripomínajú 50. výročie zabitia prezidenta Kennedyho počas návštevy v texaskom Dallase. Podľa oficiálnej verzie americkej vlády bol jeho vrahom Lee Harvey Oswald, ktorý ho zastrelil z okna neďalekej knižnice. Oswalda po atentáte rýchlo zadržali, no súdu sa nedočkal, keďže ho krátko na to zastrelili. Udalosti spred polstoročia však stále pútajú pozornosť a objavujú sa mnohé teórie spochybňujúce Oswalda ako vraha Kennedyho, ktorého politika bola najmä pre republikánske kruhy neprijateľná. Oswald sa k činu nepriznal a oficiálna verzia neponúkla detaily odhaleného sprisahania, ktorého zavŕšením bola vražda Kennedyho ako jedna z najväčších udalosti 20. storočia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona