Obama nariadil 40-percentné zníženie emisií skleníkových plynov

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 19:04 • 2 min
Obama nariadil 40-percentné zníženie emisií skleníkových plynov

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama nariadil dnes inštitúciám americkej federálnej vlády, aby v priebehu nasledujúceho desaťročia znížili emisie skleníkových plynov o 40 percent.

slovakia

left justify in out

Obama podpísal príslušný prezidentský dekrét, ktorý súčasne zaväzuje federálne orgány k výraznejšiemu využívaniu obnoviteľných energetických zdrojov. Ich podiel by mal dosiahnuť až 30 percent z celkovej federálnej energetickej spotreby.

 

Stanovený cieľ 40-percentnej redukcie emisií skleníkových plynov oproti úrovni z roku 2008 by mal prispieť k celkovému zníženiu energetických nákladov. Biely dom chce týmto spôsobom ušetriť až 18 miliárd dolárov z peňazí amerických daňových poplatníkov.

 

"Sú to ambiciózne ciele, ale vieme, že sú dosiahnuteľné," vyhlásil Obama na streche ministerstva energetiky USA, kde si prezrel sústavu solárnych panelov. Stalo sa tak krátko po tom, ako v Bielom dome podpísal dekrét o obmedzení emisií.

 

Úsilie Obamovej administratívy v tejto oblasti sa rozhodli podporiť aj viaceré veľké spoločnosti, ktoré poskytujú služby americkej vláde. Firmy ako General Electric, IBM, HP, Northrup Grumman a Honeywell chcú zverejniť vlastné dobrovoľné záväzky redukcie skleníkových plynov a využívania obnoviteľných zdrojov energie.

 

Federálne inštitúcie USA produkujú len malý zlomok z celkových globálnych emisií skleníkových plynov. Biely dom však dúfa, že jeho krok zvýši politický tlak na iné štáty sveta, aby nasledovali príklad Washingtonu, uviedla agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies