Obama: Najmenej do konca roka zostane v Afganistane 8400 amerických vojakov

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 17:03 • 2 min
Obama: Najmenej do konca roka zostane v Afganistane 8400 amerických vojakov

WASHINGTON - Najmenej do konca tohto roka zostane v Afganistane 8400 príslušníkov ozbrojených síl Spojených štátov. Uviedol to dnes americký prezident Barack Obama.

slovakia

left justify in out

Uvedený počet amerických vojakov, ktorí budú aj naďalej pôsobiť v Afganistane, je kompromisom medzi Obamovým pôvodným plánom, ktorý počítal s 5500 vojakmi, a odporúčaniami viacerých veliteľov a expertov. V súčasnosti slúži v Afganistane 9800 amerických vojakov.

 

Vo svojom dnešnom vyhlásení v Bielom dome americký prezident uviedol, že ponechanie väčšieho počtu amerických vojakov v Afganistane pomôže americkým spojencom rozmyslieť si, ako prispejú k boju s militantmi z Talibanu a inými extrémistickými organizáciami.

 

Rozhodnutie ponechať v Afganistane približne 8400 vojakov oproti pôvodne plánovaným 5500 umožní podľa Obamu aj jeho nástupcovi v Bielom dome prijímať správne kroky ohľadom americkej vojenskej prítomnosti v Afganistane, ktorá trvá neprerušene od roku 2001.

 

"Rozhodnutie, ktoré som dnes urobil, je zárukou, že môj nástupca bude mať solídny základ na dosiahnutie pokroku v Afganistane, ako možnosť flexibilne reagovať na aktuálne teroristické hrozby," povedal Obama. Zároveň vyjadril presvedčenie o správnosti svojho dnešného rozhodnutia ponechať v Afganistane 8400 amerických vojakov namiesto pôvodne plánovaných 5500.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies