Obama na poslednej zahraničnej ceste: Vyhol som sa etickým škandálom, držal som sa ducha, nielen litery zákona

NETKY.SK • 21 November 2016, 06:48 • 2 min
Obama na poslednej zahraničnej ceste: Vyhol som sa etickým škandálom, držal som sa ducha, nielen litery zákona

LIMA - Prezident USA Barack Obama v nedeľu v peruánskej Lime vyhlásil, že sa počas svojho pôsobenia v Bielom dome vyhol etickým škandálom, lebo sa snažil držať ducha, nielen litery zákona. A poznamenal, že novozvolený prezident Donald Trump bude iste natoľko múdry, že bude nasledovať jeho príklad.

slovakia

left justify in out

Obama dostal na záver svojej poslednej zahraničnej cesty množstvo otázok od novinárov a tie sa týkali konfliktu záujmov, ktorému Trump čelí, keďže sa mení z realitného magnáta na obyvateľa Oválnej pracovne. Hoci Obama odmietol otvorene Trumpovi poradiť, uviedol, že on osobne urobil dobre, keď predal svoje aktíva a investoval do štátnych pokladničných poukážok.

 

"Zjednodušilo mi to život," povedal Obama, ktorého citovala tlačová agentúra AP. "Nemusel som sa obávať tej komplikácie, či rozhodnutie, ktoré som urobil, mi neúmyselne neprinieslo zisk."

 

Niektorí odborníci kritizovali Trumpa za rozhodnutie nezlikvidovať svoje obrovské podiely vo firmách, ale zveriť ich svojim deťom, ktoré mu zároveň výrazne pomáhajú tvoriť administratívu a podľa očakávania zotrvajú v určitej úlohe poradcov.

 

Obama uviedol, že je hrdý na to, že jeho administratíva nemala žiadne škandály, ktoré "sužovali" iné administratívy. Ako dodal, po ôsmich rokoch môže Američanom povedať, že žil v súlade so svojím sľubom, že bude vládnuť zodpovedne a morálne.

 

Obama sa takto vyjadril na záver svojej poslednej zahraničnej cesty v prezidentskom úrade. Poslednýkrát odpovedal na otázky novinárov na cudzej pôde. Jeho administratíva bola vnímaná ako dôležitý symbol oddanosti Ameriky voči slobodnej tlači.

 

Obama sa v Lime krátko rozprával aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Šéf Kremľa neskôr novinárom v peruánskej metropole povedal, že on a Obama sa zhodli, že hoci ich pracovný vzťah bol zložitý, "vždy si ctili postoj opačnej strany - a jeden druhého".

 

"Poďakoval som sa mu za tie roky spoločnej práce a povedal som mu, že ak uzná za možné a bude mať potrebu a túžbu, kedykoľvek ho radi privítame v Rusku," vyhlásil Putin.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies