Obama na návrh Ruska: Ak Sýria odovzdá chemické zbrane, nebude vojenský útok!

NETKY.SK • 10 September 2013, 06:26 • 2 min
Obama na návrh Ruska: Ak Sýria odovzdá chemické zbrane, nebude vojenský útok!

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama v pondelok v sérii televíznych rozhovorov povedal, že návrh Ruska na umiestnenie sýrskych chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu by mohol znamenať veľký prielom, ak je mienený vážne. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Toto by potenciálne mohol byť významný prielom... Ale musíme byť skeptickí, pretože toto nie je ako sme ich videli fungovať počas posledných dvoch rokov," uviedol Obama v rozhovore pre NBC News. Prezident povedal, že prešiel s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na stretnutí v Rusku minulý týždeň možnosť návrhu pre Sýriu, aby sa vzdala kontroly nad svojimi zásobami chemických zbraní v prospech medzinárodných orgánov. Ak to Sýria urobí, "absolútne" by to znamenalo, že by sa odmlčal akýkoľvek americký vojenský útok, uviedol Obama v programe ABC News. 

Obama poskytol v pondelok rozhovory šiestim americkým televíznym staniciam v snahe dosiahnuť, aby mu Kongres schválil zakročiť voči Sýrii v reakcii na útok chemickými zbraňami z 21. augusta, ktoré zabili vyše 1400 ľudí.  Vzhľadom na to, že je podľa prieskumov americká verejnosť ostro proti vojenskej intervencii v Sýrii, Biely dom robí všetko pre to, aby získal súhlas Kongresu. Organizuje informatívne schôdzky pre poslancov a vysiela vysokých štátnych predstaviteľov na rozhovory do rozhlasu a televízie. Prezident Obama má v pláne osloviť Američanov dnes večer (tj. utorok večer) a mal by hovoriť so senátormi oboch strán, republikánmi i demokratmi, na Capitol Hille počas dňa. Obama pre CNN zdôraznil, akékoľvek diplomatické snahy o vyriešení sýrskej krízy musia byť vážne a nie iba pokusom o získanie času. "Musíme zachovať tento nátlak, a to je dôvod, pre ktorý budem zajtra hovoriť k národu o tom, prečo je toto tak dôležité." 

Návrh Ruska by mohol uľahčiť Obamovi získanie súhlasu Kongresu pre použitie sily v Sýrii, povedali v pondelok dvaja vplyvní senátori, John McCain a Lindsey Graham. Vodca senátnej väčšiny Harry Reid náhle odstúpil od plánov usporiadať v stredu skúšobné hlasovanie o rezolúcii autorizujúcej vojenský útok na Sýriu.   Agentúra Reuters uviedla, že situácia je premenlivá, osobitne keď sa teraz Rusko pokúša pomôcť nájsť možnosť, ako by sa Sýria mohla vyhnúť americkej vojenskej operácii. Obama v televízii varoval, že prielom v kontrole sýrskych chemických zbraní by nevyriešil občiansku vojnu v krajine, ale vyriešenie obáv zo zbraní bez použitia sily by bolo vítané, povedal. "Ak môžeme dosiahnuť tento obmedzený cieľ bez pristúpenia k vojenskej akcii, dal by som tomu prednosť," povedal televízii CNN. Dodal, že sa ešte nerozhodol, či uskutoční vojenskú akciu, ak by Kongres jeho návrh neschválil.

Obama v pondelok hovoril telefonicky o možných odpovediach na použitie chemických zbraní v Sýrii s kanadským premiérom Stephenom Harperom, informoval Biely dom. V komuniké zdôraznil, že USA "naďalej vyzývajú na silnú medzinárodnú odpoveď, aby sa posilnil zákaz použitia chemických zbraní a poslala jasná správa, že tento druh zverstva sa nesmie nikdy opakovať".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies