Obama: Na Kubu pocestujem, keď sa tam zlepšia možnosti radových občanov

NETKY.SK • 15 December 2015, 08:12 • 2 min
Obama: Na Kubu pocestujem, keď sa tam zlepšia možnosti radových občanov

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama je prístupný možnosti navštíviť Kubu na budúci rok, najskôr však chce vidieť, ako sa tamojší obyvatelia tešia väčšej osobnej slobode. Šéf Bieleho domu to povedal v rozhovore pre portál Yahoo News, ktorý dnes citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa Obamových slov nie je pravdepodobné, že navštívi túto komunistickú ostrovnú krajinu ešte pred vypršaním svojho druhého funkčného obdobia, ak v uvedenej oblasti nenastane patričný pokrok. Vyjadril sa tak i napriek tohtoročnému prelomovému obnoveniu diplomatických stykov medzi Havanou a Washingtonom.

 

"O cestu na Kubu mám veľký záujem, myslím si však, že tamojšie podmienky sa musia zlepšiť. Ak budem môcť presvedčivo vyhlásiť, že vidím posun v oblasti slobôd a možností radových Kubáncov, rád využijem svoju návštevu na posilnenie tohto procesu. Chcem si pohovoriť s každým," uviedol Obama.

 

V rozhovore, ktorý sa prekrýva s prvým výročím začiatku politického zbližovania medzi Havanou a Washingtonom, americký prezident obhajoval taktiež svoj zámer uzavrieť kontroverznú väznicu Guantánamo na Kube. Pripustil však, že jej odovzdanie kubánskej vláde nie je v dohľadnej dobe reálne.

 

Napriek svojim snahám o uzavretie Guantánama Obama čelí odporu kongresmanov ohľadom premiestnenia tamojších väzňov - podozrivých z terorizmu - do zariadení na pôde USA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies