Obama má dosť senátorských hlasov na zablokovanie republikánskej rezolúcie

NETKY.SK • 9 September 2015, 07:15 • 2 min
Obama má dosť senátorských hlasov na zablokovanie republikánskej rezolúcie

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama si v utorok zabezpečil 42 senátorských hlasov; o jeden hlas viac, než je minimum potrebné v 100-člennom Senáte na zablokovanie republikánmi podporovanej rezolúcie o odmietnutí jadrovej dohody s Iránom, ktorú vyrokovali zástupcovia svetových mocností v júli.

slovakia

left justify in out

Ako v noci nadnes informovala agentúra Reuters, demokratickí senátori Richard Blumenthal, Gary Peters, Ron Wyden a Maria Cantwellová oznámili, že túto prelomovú dohodu podporia. Všetci senátori, ktorí dohodu podporujú, sú demokrati alebo nezávislí. V Snemovni reprezentantov dohodu podporujú taktiež výlučne demokrati.


Dohoda uzatvorená medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami - Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA - by v prípade jej odobrenia poskytla Teheránu uvoľnením medzinárodných sankcií stovky miliárd dolárov výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu, ktorý podľa Západu slúži na vývoj atómovej zbrane.


"Momentálne neexistuje lepšia dohoda," uviedol Blumenthal na margo svojej podpory predmetného dokumentu, voči ktorému ostro protestujú republikánski senátori aj izraelskí lídri. Prezident vyhlásil, že ak Kongres rezolúciu odsudzujúcu jadrovú dohodu schváli, využije svoje právo veta, na čo bude mať 12 dní.


Veto nadobudne platnosť len v prípade, že ho v 100-člennej hornej komore Kongresu podporí 34 senátorov, ktorých hlasy má už Obama zaručené. Očakáva sa totiž, že rezolúcia dostane pohodlnú väčšinu hlasov v dolnej komore, kde majú republikánski kongresmani 246 zo 435 kresiel. Prvé hlasovanie by malo byť tento týždeň.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies